Ingyenes De-Phazz-koncert a Hídünnepen

Vágólapra másolva!
Szombaton immár hetedik alkalommal rendezi meg a főváros a Hídünnepet. Az egynapos rendezvény számos programot kínál, a külföldi, illetve magyar zenészek és táncosok felvonulása mellett lesznek utcaszínházi bemutatók, az Alagút is kiállítótérré változik, a legnagyobb szenzáció azonban minden bizonnyal a német De-Phazz ingyenes koncertje lesz a Roosevelt téren.
Vágólapra másolva!

A Hídünnep programjai szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődnek a Roosevelt téren. Először az utca művészei, a breaktáncosok, BMX-esek tartanak bemutatót, déltől pedig a Makám együttes előadásában a Szinbád című gyermekkoncert lesz hallható.

A délutáni műsor gólyalábasok felvonulásával kezdődik, ezt követően az Ewald Rézfúvós Kvintett ad koncertet. Délután négy órától Duda Éva és társulata tart táncművészeti bemutatót, majd egy kortárs flamenco bemutatót láthat a közönség.

A Budapesti Táncszínház széles repertoárt felölve mutatja be a kortárs táncművészeteket: Take it easy című előadásuk a neoklasszikus balettől a jazztáncon keresztül a kortárs táncszínházig több stílust és technikát mutat be.

Délután öt órától a Godot dumaszínház előadása következik, a közönséget Hadházi László, Bödőcs Tibor és Kőhalmi Zoltán szórakoztatja majd. A szabadtéri kabaré után a Budapest táncszínház második előadása, utána pedig egy rövid utcaszínház bemutató következik.

Nyolc órakor lép színpadra a Hídünnep fő attrakciója, a De-Phazz. A német együttes nem először jár hazánkban, felléptek már a Szigeten, és a Petőfi Csarnokban is. Zenéjük alapvetően soul, funk, dzsessz és latin elemekből épül fel, de az elektronikus műfajok hatása is fellelhető számaikban. A De-Phazz igazi fesztiválzenekar, az általuk képviselt hangzásban egyaránt megtalálhatóak az ötvenes-hatvanas évek táncdalfesztiváljait idéző dallamok, illetve a poppal, bárdzsesszel és esztráddal kevert modern ritmusok. A nyolctagú zenekar koncertje tehát mindenképpen könnyed kikapcsolódást ígér, az élő zene mellett pedig számítani lehet arra is, hogy az együttes táncos és komikus betétekkel szórakoztatja majd a közönséget.

A De-Phazz koncertjével a Roosevelt téri programok véget érnek, emellett azonban a Clark Ádám tér, a Lánchíd és az Alagút is bőven kínál látni- és hallgatnivalót.

A Lánchíd budai hídfőjénél elsősorban nosztalgiaprogramokat ígérnek a szervezők: a délelőtti órákban a Tűzoltózenekar kezdi a múltidézést.

A tűzoltók után a Honvéd Együttes Népi Zenekara ad koncertet, majd külföldi - lengyel, erdélyi, és görög - táncegyüttesek mutatják be hazájuk néptánc és népzenei hagyományait. Délután négy órától a Duna Szimfonikus Zenekar adja elő Brahms, Kálmán, Lehár és Strauss legnépszerűbb műveit, majd a vásári komédiák commedia dell'arte stílusát idézi meg az Új Színház társulata: a Tabarin és Tsai című darabot mutatják be.

Hét órától régi pesti kabarékat, kuplékat és sanzonokat ad elő Igó Éva és Fesztbaum Béla, este nyolckor pedig a Cotton Club Singers és Hirtling István lép színpadra.

Napközben a Roosevelt és a Clark Ádám tér között gólyalábasok, mozgásművészek, jelmezesek, zenészek és zsonglőrök vonulnak fel a Lánchídon, a Tűzoltózenekar kíséretében pedig finn, görög, spanyol, török, erdélyi, lengyel, cseh, szlovák és magyar táncegyüttesek tartanak bemutatón a Duna felett.

Az Alagútban egész nap megtekinthető lesz az a nagyszabású kiállítás, melynek keretében tíz ország huszonkét képzőművészének háromszáz alkotását mutatják be. A tárlat nemcsak helyszínében, hanem megjelenítésében is rendhagyó lesz, hiszen az Alagútban plazma TV-ken lehet majd látni olyan alkotásokat, melyek a képalkotás hagyományos technikai eszközeit a számítógépes nyújtotta lehetőségekkel bővítik ki.