Nem mernénk rá megesküdni, de Zladko Vladcik személyében mintha megtaláltuk volna a következő hónapok legkeresettebb moldáv exportcikkét. Zladko munkásságával egy külföldieknek szóló moldáv oldalon, a Molvania.com-on lehet megismerkedni. Érdemes, mert Zladko igaz botrányhős, akár a Balkán szülötte is lehetne. Állítólag még az Eurovíziós dalfesztiválról is kizárták.

Moldávia színeiben Zladko Vladcik - akit hazájában csak Zladként ismernek - híres techno-balladáját, az Elektronik - Supersonik cím számot adta volna elő az Eurovíziós dalfesztiválon, melyet saját maga feszes diszkóritmusok és hidegháborús propagandabeszédek egybecsengő melódiájaként jellemez.

A szám klipje amúgy szabadon letölthető a Molvania.com-ról, a képi világot tekintve Zlad minden bizonnyal a space szintipopot tartotta követendőnek. Az mindenesetre biztosan állítható, hogy a videó máris megkezdte hódító körútját a világhálón, Zlad személyében Moldávia megtalálta azt a hírességet, akivel hazánkban csak Uhrin Benedek vagy Szalacsi Sándor neve említhető egy lapon.

A nemzetközi bemutatóra azonban még várni kell egy ideig, mivel Zlad az Eurovíziós dalfesztiválra menet csak az isztambuli repülőtérig jutott el. A rendezvény általában nem emel szót a könnyű drogok ellen, a török vámőrség azonban rendszerint igen szigorúan jár el a kérdésben - olvasható a moldáv portálon.

Zladot azonnal visszatoloncolták Moldáviába, ahol hivatalosan is elnézést kért az ország lakosaitól, külön kiemelve családját, barátait és a dílerét.

A Molvania.com tudósítása szerint a huszonhárom éves zenész akkor lett Moldáviában ismert, mikor 2002-ben megnyerte a Moldáv idol című versenyt. A popzenei vetélkedőn amúgy meglehetősen kétes körülmények között hirdettek eredményt: a másik döntős, bizonyos Ob Kuklop az utolsó pillanatban visszalépett, arra hivatkozván, hogy nem tud a finálén részt venni, mivel a zsűri egyik tagja megpróbálta megfojtani.

Zlad azonban nem érzett lelkiismeret-furdalást a könnyen jött győzelem miatt, inkább gyorsan kiadta a Juust Az I Amm című számát, amit a Rolling Stone magazin minden idők legrosszabb helyesírással írt dalának választott meg - állítja a Molvania.com.

A szám mindössze két nap után platinalemez lett, ami nemcsak meglepő, hanem képzavar is: lévén, hogy a maxit csak kazettán lehetett kapni.

Ezek után Zlad pályája újabb fordulatot vett: Wow! néven együttest alapított, de már első turnéjukon elhatározta, hogy inkább szólókarrierjét folytatta tovább. Zlad utólag azzal magyarázta az együttes feloszlását, hogy a tagok az ő elgondolásaival ellentétes irányba kezdtek elindulni - egészen pontosan Románia felé.

A hírt az Eurovíziós dalfesztivál internetes oldala nem erősítette meg, sőt mi több, Moldávia még a jelöltek között sem szerepel, tehát Zlad létezését illik minimum kétkedéssel fogadni. Mindenesetre a klip megér egy letöltést.