McCartney rekordja: háromezer fellépés

Vágólapra másolva!
Paul McCartney vasárnap este Szentpéterváron adta háromezredik, születésnapi koncertjét legalább 50 - egyesek szerint 60 ezer - boldog, csápoló rajongója előtt. A csaknem három és fél évtizede feloszlott Beatles együttes vezéregyénisége természetesen a legendás Fab Four dalaival aratta hatalmas sikerét Szentpétervár központjában, az Ermitázs előtti Palota téren.
Vágólapra másolva!

Koncertjének sikerdala - akárcsak tavaly Moszkvában - a Back In The USSR volt. Ezzel a dallal indított a több mint három és fél évtizede megjelent dupla fehér album is, noha akkor nemcsak a Beatles oroszországi koncertjéről, de még lemezeinek terjesztéséről és hallgatásáról sem lehetett szó a Szovjetunióban.

Tavaly a Vörös-téren és most Szentpétervár történelmi belvárosában rajongók tízezrei énekelték együtt a dalt az előadóval, de nagy ováció fogadta a többi számot is.

Ez volt Paul McCartney második oroszországi koncertje, s a tavalyi moszkvai fellépése után most meghódította a Néva-parti nagyvárost is. A júniusban csúcspontjához érkező felejthetetlen fehér éjszakák hatását ezúttal jelentősen lerontotta a felhős, esős idő, de a Beatles-lázat ez nem hűtötte. Sir Paul angolul és oroszul köszöntette a jelenlévőket. Két és fél órán át tartott a buli: Paul, aki pénteken, érkezése napján töltötte be 62. életévét, rendesen megénekeltette, megdolgoztatta a rajongóit.

A koncert 90 perces késéssel kezdődött, mert a biztonsági szolgálat betartotta ígéretét és minden korábbinál szigorúbb ellenőrzésnek vetették alá a koncertre igyekvőket, háromszoros rendőrkordonon kellett átjutnia a rajongóknak. A helyszínen és a környéken 2500 rendőr teljesített szolgálatot, de végül semmiféle incidens nem történt.

Paul elmondta: megrendült, amikor megtudta leghűségesebb rajongóitól, hogy a 3000. koncertjéhez érkezett. Mint mondta, ezt ő soha nem számolgatta. A titkok tudói szerint Paul a Beatlesszel 2523 alkalommal lépett fel, a Wingsszel pedig 140 koncertet adott.

A mostani fellépésére a legolcsóbb jegy 20 dollárba került, a VIP-jegyekért 2340 dollárt kellett leszurkolni. Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon köszöntette Pault egyrészt születésnapja alkalmából, másrészt gratulált sikeres koncertjéhez.

Még pénteken jelentették be, hogy az orosz média által alapított Arany Lant díjjal tüntetik ki Paul McCartneyt a világ kultúrájához való kimagasló hozzájárulásáért. A díjat jövő év elején kívánják átadni McCartneynek, s az esemény talán egy újabb koncertlehetőséget is jelent. (Az 1996-ban alapított díjat elsőként Tina Turner kapta meg.).

Paul McCartney, aki európai körútjának északi "kanyarja" után Helsinkiből érkezett Szentpétervárra, csütörtökön Párizsban folytatja nyári turnéját, majd szombaton a glastonburyi fesztiválon ér véget a sorozat.