Szombat este nem zárnak be a múzeumok

Vágólapra másolva!
Hajnalig nyitva tartó, kivilágított múzeumok, az utcákon hömpölygő tömeg, zene, tánc, változatosabbnál változatosabb programok: a Múzeumok éjszakája Bécsben, Berlinben évek óta az egyik legnagyobb kulturális őrület. Június 26-án, a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombat este Budapest is rendhagyó ünnepséget szervez: 29 múzeum tart hajnalig nyitva, hogy különleges, többnyire a Szent Iván-éjhez és a nyári napfordulóhoz kapcsolódó programokkal csábítson mindenkit egy kulturális kalandtúrára.
Vágólapra másolva!

A Bajor Gizi Színészmúzeumban Szentivánéji álom címmel játékokat, rögtönzéseket szerveznek Shakespeare komédiájának ihletésére. A múzeum ad majd otthont az első magyar Puck-találkozónak, Csákányi Eszter, Bezerédi Zoltán, Eperjes Károly, Kaszás Gergő és Rudolf Péter vendégszereplésével. Este tíz órától éjszakai tárlatvezetés is lesz, éjfélkor pedig közös lakomára és tűzugrásra invitálnak mindenkit a szervezők.

A Budapesti Történeti Múzeum programjai Az áttörés kora - Bécs és Budapest a historizmus és az avantgárd között című kiállításhoz csatlakoznak: a szakvezetés mellett századfordulós kamarazenét, és előadásokat hallgathatnak, illetve táncelőadásokat tekinthetnek meg az idelátogatók.

Az Ernst Múzeumban szintén éjszakai tárlatvezetés mellett tekinthető meg Lantos Ferenc Egy festőművész születése című kiállítása, emellett Fülei Balázs ad zongorakoncertet.

A Holocaust Emlékmúzeumban a Fővárosi Mozgó Művek tart táncbemutatót, éjféltől hajnali kettőig pedig a Lindri együttes játszik autentikus roma zenét.

Az Iparművészeti Múzeum fél kilenctől Milos Forman Tűz van, babám című filmjét vetíti, ezt követően az Acoustic Jazz Band lép fel. Este nyolc órakor A fény ünnepe címmel az Országos Műszaki Múzeummal közösen szervezett, régi fényképezőgépekből, vetítőkből és optikai játékokból álló időszaki kiállítás nyílik.

A Kiscelli Múzeumban barokk zenei koncert lesz hallható, a késői órákban pedig tűzzsonglőrök tartanak bemutatót, valamint barokk ételspecialitásokból lehet válogatni.

Tűzugrás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban is lesz, ezenkívül pezsgővel és forró csilis csokoládéval, valamint egy sejtelmesen hangzó Tűz - szerelem - csokoládé című előadással várják az érdeklődőket.

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum éjfélig változatos koncerteket kínál: többek között Mozart, Csajkovszkij, Strauss és Bartók művei hangzanak majd el.

Izgalmasnak és látványosnak ígérkezik a Közlekedési Múzeum programja: este fél héttől veteránautók és -motorok ügyességi versenye kezdődik a Városligetben, ezután pedig az autómatuzsálemek az Andrássy úton, a József Attila utcán, a Lánchídon keresztül egészen a Clark Ádám térig vonulnak fel, onnan pedig a múzeumhoz érkeznek vissza. Később megválasztják a legszebb veteránautót, illetve -motort is.

A Ludwig Múzeum szombaton reggel tíztől kezdve híres művészek portréfilmjeit vetíti: éjfélig többek között Jasper Johns, Helmut Newton, Annie Leibovitz, David Hockney, Andy Warhol és Marcel Duchamp alakja elevenedik meg a filmvásznon. Közben természetesen folynak a tárlatvezetések, és több koncertet is meg lehet hallgatni: a Bálványos duó mellett a negyvenfős Alvin Cantrix Gyermekzenekar is fellép. Külön érdemes kiemelni a Frenák Pál Társulat este kilenckor kezdődő, Nemek improvizációja című előadását.

A Nemzeti Galéria a "modernizmusok jegyében" ünnepli Szent Iván éjjelét, délután hat és este kilenc között a huszadik század modernista törekvéseivel, a második világháború utáni művészetekkel, illetve Szobotka Imre kubista korszakával lehet megismerkedni. A legkisebbeket játszóházzal, szüleiket pedig éjszakába nyúló dzsesszkoncerttel várják a szervezők.