Közel százezren voltak kíváncsiak a harmadik alkalommal megrendezett Múzeumok éjszakájára - adta hírül az MTI. A Szent Iván-éjhez kapcsolódóan szombat este huszonkilenc múzeum tartott nyitva a kora hajnali órákig.

A szervezőket is meglepte a nem várt érdeklődés: előzetes százezer ingyenjegyet nyomtattak, melyből ötvenezret a BKV pénztárainál, ötvenezret pedig a múzeumoknál helyeztek el. A múzeumok jegyeit nagyon hamar elkapkodták, este kilenc órától - az esti programok legtöbbje ekkor kezdődött - már jegy nélkül engedték be az érdeklődőket.

Az előzetes adatok szerint a legtöbben a Bajor Gizi Színészmúzeumot (itt többek között éjféli tűzugrás és lakoma, valamint Shakespeare Szentivánéji álom című darabja szerepelt a programon), a Rendőrség-történeti Múzeumot (Merlini szabadulóshow-ja), a Szépművészeti Múzeumot (éjszakai tárlatvezetés, gólyalábasok felvonulása), a Magyar Nemzeti Múzeumot (utcazenészek, utcaszínház, koncertek, különleges tárlatvezetések), és a Természettudományi Múzeumot (régen bemutatott kiállítási tárgyak tárlata) keresték fel.

Az MTI tudósítása szerint tavaly sokkal kevesebben éltek a kedvezményes múzeumlátogatás lehetőségével - idén ötszáz forintos belépőjegy mellett mind a huszonkilenc múzeumot meg lehetett tekinteni.

A Múzeumok éjszakáját több európai nagyváros példájára rendezték meg, a Szent Iván-éjhez kapcsolódó, hajnalig tartó ünnepelésnek a skandináv országokban évszázados hagyományai vannak. Berlin, Firenze és Párizs pedig már évek óta a késő estig nyitva tartó múzeumi programokkal emlékezik meg a nyári napfordulóról.