A többek között Wim Wenders által is újra felfedezett kubai örömzenészek szinte már hazajárnak Magyarországra. A Buena Vista Social Club egyik oszlopos tagja, Ibrahim Ferrer alig pár hónapja töltötte meg a Budapest Sportarénát, június 29-én, kedden pedig a Maraca Afro-Cuban All Stars és a Habana Son Club együttes ad koncertet.

A két zenekar egyébként éppen egy éve járt Magyarországon, akkori descarga total, azaz végkimerülésig tartó koncertjüket hatalmas lelkesedéssel fogadta a közönség.

A két együttes idén a 11. World Music Festival alkalmából lép fel a Budai Parkszínpadon. Elsőként a Habana Son Club adja elő programját, melynek a Buena Vista Social Club tavaly elhunyt zongoristájának tiszteletére Tribute to Ruben González címet adták.

A népszerű havannai szeptett azonban nem pusztán tiszteletből emlékezik meg a legendás zongoristáról: a zenekar tagjai közül ketten Ruben González tanítványai voltak, a többi zenész pedig a havannai zeneakadémia növendékeként sajátította el a cha-cha-cha, a danzon, a bolero és a salsa ritmusait, illetve zenei formáit.

A hét zenész már a jelenlegi formáció megalakulása előtt is olyan világhírű együttesekkel muzsikált, mint a Sierra Maestra, az Orchestra Reve, a Rumba Habana vagy a Banda Meteore. Ennek tükrében szinte biztosra vehető, hogy mesterüknek adott emlékkoncertjükön Kuba minden rezdülését éreztetni fogják a közönséggel.

A Habana Son Club után a Maraca Afro-Cuban All Stars lép színpadra, az együttes az utóbbi évek egyik legnagyobb salsa-szenzációjának számít. A zenekarvezető, Orlando Valle Maraca legutóbbi, Tremenda Rumba című lemezét 2003. legjobb salsa-albumaként jelölték a Grammy-díjra, Maraca azóta gyakorlatilag folyamatosan koncertezik együttesével. A Feneketlen tó partján adott koncertjén az együttes legújabb albumát mutatja majd be.

Maracát egyébként hazáján kívül is csodagyerekként tisztelik, állítólag már tízéves korában megírta első zongorára és fuvolára komponált művét. Maraca szintén több együttesben játszott, az Afro-Cuban All Stars előtt Cesaria Evora, Tito Puente, Celia Cruz, Natalie Cole és Giovanni Hidalgo zenekaraiban fuvolázott.

A World Music Festival június 29-én, kedden este fél kilenckor kezdődik a Budai Parkszínpadon, a belépőjegy 4000  forint.