Az Úr 2004. esztendejében, július havának második hetében, annak is  9-10-11. napján fényes ünnepség veszi kezdetét a visegrádi királyi palotában. Újra találkoznak az egykori visegrádi hármak, Károly magyar király vendégül látja a csehek és a lengyelek királyát, valamint a morva herceget. A bajvívók lovagi tornán, íjászversenyen, hétpróbán mérhetik össze erejüket, a szájtátik és léhűtők pedig komédiázhatnak, vásáron mulathatnak.

Visegrádon idén tizenkilencedik alkalommal rendeznek nemzetközi palotajátékokat, időközben a rendezvény Közép-Európa legnagyobb hagyományőrző lovagi tornájává nőtte ki magát, melyen évről évre több száz korhű jelmezbe öltözött szereplő és közel negyvenezer látogató vesz részt.

A visegrádi palotajátékok eseményeit minden évben az 1335-ös visegrádi királytalálkozó története köré építik fel, ennek megfelelően idén is Károly Róbert, János cseh uralkodó, Kázmér lengyel király és Károly morva őrgróf ad egymásnak találkozót - az uralkodókat természetesen az udvartartás is elkíséri, ahogy egykoron: királyi solymászok, számszeríjászok, zászlósok és gyönyörű udvarhölgyek szórakoztatják majd a közönséget.

A program mindhárom nap reggel fél tízkor egy királyi felvonulással kezdődik: a színpompás menetben a cseh király és fia, a morva herceg, a lengyel király és természetesen a magyarok uralkodója vonul végig Visegrád  fő utcáján a katolikus templomtól a királyi palotáig. A menetet címeres fegyverzetbe öltözött bajvívó vitézek, lovagok, főnemesek kísérik egészen a palota lovagi tornapályájáig.

A lovagi tornán Csehországból, Bajorországból, Itáliából, Lengyelországból és a Felvidékről érkezett lovagok küzdenek meg egymással, illetve a magyar király Szent György lovagjaival. A nemzetközi hadijátékon több száz lovag vesz majd részt, a tornát pedig gyalogos íjászok nyitják meg, akik valóságos nyílzáport zúdítanak az ellenségre.

Az íjászok a kora délutáni órákban is összemérhetik erejüket: korhű fegyverzettel és ruhában dől majd el, hogy ki a legjobb íjász a vidéken. Az íjászok versenye mellett egy középkori labdajáték is megelevenedik, ahol a szabályok szerint két csapat faütőkkel próbálja meg a bőrlabdát az ellenfél kapujába juttatni.

A szombati nap fő eseménye egy lovagi hétpróba lesz, itt híres magyar sportolók és laikus társaik mérik össze tudásukat úszásban, futásban, íjászatban, falra futásban, birkózásban, lándzsavetésben és lovaglásban.

A délutáni órákban minden nap lesz még egy lovagi torna, közben pedig középkori gyerek-játszóház és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket.

A palota főbejáratával szemben egy XIV-XV. századi  katonai tábort húznak majd fel, ahol a kor fegyverzetét, viseletét ismerheti meg a közönség. A táborban ki is lehet próbálni a lovaglást, íjászatot, lándzsavetést, csatacsillagdobást.

A parkszínpadon három napig folyik majd a vásári vigadalom: komédiák, régizenei koncertek, trubadúr-verseny, szerelmi hétpróba és egyéb mulatságok szerepelnek a műsoron.

A program a lovagi tornapályán kívül ingyenes, a torna előadásaira felnőtteknek 1500, gyermekeknek 1000 forint a belépő.