Szerda este tizenkettedik alkalommal nyitotta meg kapuit a soproni Lővér Kemping: a háromnapos VOLT Fesztivál idén tíz helyszínen százötven zenekart és dj-t lát vendégül. A zenei programok mellett sportrendezvények, filmvetítések, előadások várják a vendégeket.

A zenei felhozatal idén is színes és műfaji kötöttségek nélküli, a rockzenétől a dzsesszen át a világzenéig és a szintetikus műfajokig terjed a spektrum. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően korlátozott számban lesznek külföldi sztárfellépők is, de nem hiányozhatnak a megszokott hazai fesztiválzenekarok legjobbjai sem.

Igazi világzenei szenzáció lesz a szerényen csak Cuban Grammy's névre keresztelt formáció fellépése, a tizennyolc kubai zenészből nem meglepő módon többen is elnyerték már a Grammy-díjat. Legismertebb közülük Eliades Ochoa, aki a Buena Vista Social Club gitárosaként indult el a világhírnév felé vezető úton. Ha hazánkban világzenéről esik szó, akkor nem lehet nem megemlíteni a Boban Markovic Orkestar nevét, akik vélhetőleg ezúttal is magukkal hozzák a nem is olyan távoli Balkán csípős, fűszeres, mulatós hangulatát.

A német Frank Popp Ensemble neve annyira nem, a világszerte elhíresült slágerdaluk, a Hip Teens, Don't Wear Blue Jeans viszont annál ismertebb itthon. Másfél órás, művi nosztalgiával tűzdelt koncertjük után frontemberük dj-ként is bemutatkozik majd. Mindenképpen meg kell emlékezni a N.O.H.A. nemzetközi formációról is, melynek néhány tagja egyben Frank Popp bandájában is játszik. Tőlük könnyed, mégis igényes tánczenére számíthatunk, szaxofon, MC, bársonyos hangú énekesnő felállásban.

Ha műfajok szerint skatulyázunk, akkor kétségkívül az elektronikus zenei helyszínen lesz a legmagasabb az egy napra eső sztárfellépők száma, lássuk, megy-e egy levegőre: először is itt lesz LTJ Bukem és MC Conrad, akiknél nagyobb ütést talán csak Roni Size mért a drum and bassre. Jön az E-Z Rollers Lady Rollerrel és MC Jakes-el felvértezve, tőlük slágeresebb, táncolhatóbb törteket várhatunk. DJ Krust és MC  Dynamite szintén tiszteletét teszi Sopronban, a legizzadtabb, legcsatakosabb fellépést tőlük reméljük. Végül az Egyesült Államok színeit a detroiti techno főapostola, Claude Young képviseli majd.

Idén lesz először a VOLT Fesztivál vendége Ákos, aki két régi cimboráját is magával hozza: Hauber Zsolttal és Menczel Gáborral teljes lesz az egykori Bonanza Banzai létszáma. A Tankcsapda, a Kispál és a Borz, az Anima Sound System, a Hooligans és a Hiperkarma már szinte hazajárnak a VOLT-ra, nélkülük nem is lenne igazi a soproni fesztivál.

Akárhogy számoljuk is, az itt felsorolt nagyobb nevek még húsz fellépőt sem tesznek ki, mi hát a helyzet a maradék százharminccal? Ez többek között a VOLT Fesztivál egyik meghatározó stílusjegye és egyben bája, mármint hogy három nap alatt indokolatlanul sok amatőr vagy kevésbé ismert csapat lép fel, akik sokszor jóval nagyobb meglepetéseket tartogatnak, mint a beígért sztárprodukciók. A koncertek mellett a kertmoziban esténként két filmet vetítenek, fellép majd a TÁP Színház - egyik legsikerültebb darabjukat, a provokatív Virtuális valóság-ot hozzák el -, egyszóval mindenkin tetszés szerint eluralkodhat majd a fesztiválhangulat. Ez a helyszínen naponta 3500 forintba, a három napra összesen pedig 8500 forintba kerül.