Rendesen benne vagyunk a fesztiválszezonban: Wantedon és VOLT-on túl, éppen zajlik az Eszement fesztivál a Szelidi-tónál, és július 14-én kezdődik a Hegyalja a Tokaj-hegy lábánál. A Hegyalja a fiatalabb rendezvények közé tartozik - 2000-ben lehetett először a Bodrog deltájában ünnepelni -, ez pedig két dolgot jelent: a körülmények olykor puritánabbak, lehet küzdeni a természet erőivel, ugyanakkor a zenei felhozatal is pezsgőbb, eredetibb, mint a bejáratott nevű fesztiválokon. Lássuk, hogy mit kínál idén a legnagyobb vidéki könnyűzenei eseményként hirdetett Hegyalja!

A tavalyi év sok szempontból sorsfordító volt a Hegyalja fesztivál számára: a mostoha időjárás, az embert próbáló higiéniai viszonyok és a zsúfolt kempingek ellenére összesen 35 000 ember látogatta a tizenkét programhelyszínt és hat zenei színpadot. Idén nem is terveznek bővítést a szervezők, inkább az infrastruktúra fejlesztésére, a kultúráltabb körülmények kialakítására és persze a programok színesítésére törekednek. Konkrétabban: tisztább vécék és zuhanyzók, nagyobb kemping, és végre a nagyszínpadon is lesz külföldi sztárfellépő.

A szerdai kezdőnap - július 14-e - amolyan fesztiválbemelegítő lesz csak, a nagyszínpadot meg sem nyitják például. Ennek ellenére érdemes a Café színpad környékén bóklászni, hiszen hajnali egytől itt lép fel az egyik legvidámabb hazai formáció, a Titusz and the Carbonfools. Titusz neve a Belga lemezlovászaként és agytrösztjeként, valamint szóló dj-ként is elhíresült, ez a felállás azonban igazi örömzenét játszik, a színpadon rendszerint legalább olyan jól érzik magukat, mint a közönségük.

A kötelező nyüzsgő-zsongó fesztiválhangulat csütörtökre várható: a nagyszínpadon a Tankcsapda elmaradhatatlan zúzdája után az Irigy Hónaljmirígy szórakoztat. Ezzel párhuzamosan a Jim Beam színpadon a Hobo Blues Bandet lehet meghallgatni, a Café helyszínen pedig gyors kezű lemezlovasok pörgetnek majd: a Mango & Sena párost Cadik mester váltja a pultban, hogy utána átadja a helyet a brit Mr. Thing & MC YUN GUN duónak. Ezen a napon még a Pepsi színpad kínál igazi reagge fejtágítást: itt többek között a Skafuanderz, a Tigris és a Ladánybene 27 ringatja el a közönséget.

Pénteken este már erősen törnünk kell a fejünket, hogy melyik helyszínt válasszuk: a nagyszínpadon a hazai kihagyhatatlanok lépnek fel: a Zanzibár után az Anima, majd a Kispál és a Borz koncertezik. Erre az estére mi azonban mégis a Café színpadát ajánljuk, ahol az Amorf Ördögök kupléit és sanzonjait követően a Gluglu fesztivál után repetázó Banco de Gaia nyugtat és lazít el. Késő estére pedig igazi partyhangulat várható: a brit Elite Force után Chris Carter hergeli a népet szilánkokra zúzott ritmusokkal. Akik inkább dzsesszes és bluesos dallamokra vágynak, azoknak a Zöld Színpad környékén érdemes körülnézniük.

Anima Sound System

Anima Sound System


A fesztivál fő produkciójának kikiáltott Kosheen fellépéséig egészen szombat estig várni kell, előtte azonban fellép még Dopeman - aki újabban már nem az Országház fantomja, hanem a telep csicskása -, illetve a reneszánszát élő Hooligans is ontja majd a slágereket. A Café színpadján a zárónapon is gazdag lesz a program: Neo, Colorstar, Palotai, a többi helyszínen pedig nagyrészt kevésbé ismert alternatív bandákat láthatunk.

Forrás: www.hegyaljafestival.hu
Kosheen

A zenei programok mellett a Hegyalja fesztivál rengeteg sportolási lehetőséget is kínál: a szokásos bungee jumping helyett lehet például siklóernyőzni, kispályán focizni, és persze a Tisza közelségéből fakadóan különböző eszközökkel vízre szállni.

A négynapos bérlet ára elővételben 6400, a helyszínen pedig 8000 forint, napijegyet csak a helyszínen, 3500 egységért lehet váltani.