Az 1969-es Woodstock fesztivál második napján a már ismert és ünnepelt sztárok között feltűnt egy pelyhes bajszú, alig huszonkét éves fiatal mexikói is, aki akkor Carlos Santanaként mutatkozott be a közönségnek. Most, 2004 derekán az eredeti woodstocki fellépők közül Jimi Hendrixnek, Janis Joplinnak, a Jefferson Airplane-nek vagy a Who-nak már csak az emlékét őrizhetjük, egyedül Ravi Shankar vállal még koncerteket. Na meg Carlos Santana, aki európai turnéjának 17 állomása közé ismét felvette Budapestet.

Santana bő harmincöt éves zenei karrierje során szinte mindent elért, ami a pop-bizniszben lehetséges. Szót lehet ejteni arról, hogy több mint ötvenmillió lemezt adott már el, mintegy harmincmillióan hallották már élőben, 1998-ban bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé, vagy hogy eddig tíz Grammy-díjjal jutalmazták zenei munkásságát. Meg lehet emlékezni arról, hogy jelen pillanatig harminchét lemezt készített, köztük olyanokat, mint az 1970-es Abraxas - mely négyszeres platinalemez lett az Egyesült Államokban -, vagy az 1999-es Supernatural - melyért kilenc Grammy-díjat kapott.

Az igazi Santanáról azonban díjai és elismerései, rekordmennyiségű lemezeladásai szinte semmit nem árulnak el. Hiszen ez az ember némi túlzással élve harmincöt éve ugyanazt csinálja: kiáll a színpadra jellegzetes napszemüvegében és rikító ruhájában, kicsit eltorzítja az arcát, és gitározik. A közönség pedig megőrül érte, holott a pop-biznisz egyébként a folyamatos megújulást, az évenkénti ráncfelvarrást és arculatváltást követeli meg.

Miben rejlik hát Santana titka? Kis túlzással élve azt mondhatnánk, hogy a world music (világzene), mint olyan, az ő nevéhez fűződik. Persze már előtte is voltak kísérletek arra, hogy ősi, törzsi gyökerekhez visszanyúló dallamokat csempésszenek a rockzenébe - erre éppen a már említett Ravi Shankar a tökéletes példa, de egy időben a Beatles is próbálkozott hasonlóval - ám senki sem tudta oly mértékben tökéletesre fejleszteni ezt a hangzást, mint Carlos Santana.

Santana sosem tagadta meg saját gyökereit, szólólemezei szinte kivétel nélkül latin zenei témákhoz kapcsolódnak. Ugyanakkor a hetvenes és a nyolcvanas években kiadott albumaira nagy hatással voltak az afrikai eredetű ritmusok - a konga tompa, pattogó hangja majdnem az összes nagy slágerének hátterében hallható - , és az amerikai délvidék népzenéje, a blues. Santana saját bevallása szerint gyermekkorában folyton B. B. Kinget, John Lee Hookert és T-bone Walkert hallgatott a rádióban, ez pedig érezhető virtuóz gitárjátékán is.

Legnépszerűbb számai - néhány kivételtől eltekintve - azonban mégsem a virtuozitásról, hanem az egyszerű, mégis dallamos belső hang megtalálásáról szólnak. Korábbi slágerei - a Black Magic Woman, az Oye Como Va, a Nick Hornby által minden idők legszexisebb számának kikiáltott Samba Pa Ti, vagy a Rod Argent által írt She's not there - zeneileg nem túl bonyolult szerkezetűek, és elég egyszer meghallgatnunk őket ahhoz, hogy hetekig a fülünkben ragadjanak. "Néhány szám olyan, mint az agykéregre nyomott tetoválás: ha egyszer halljuk őket, örökre velünk maradnak" - olvasható Santana honlapján.

Azért nem csak gitáron...


Santana varázsának másik összetevője, hogy zenéje kor nélküli: a Caravanserai (1972), az Amigos (1975) vagy a Moonflower (1977) számairól nehéz lenne megmondani, hogy mikor írták őket, ez nem jelenti azonban azt, hogy Santana ne tudna megújulni. A Supernatural, illetve legújabb albuma, a Shaman éppen arra bizonyíték, hogy a gitárvirtuóz képes saját hangzásvilágát a divatos zenei irányzatokkal ötvözni: ezen a két lemezen többek között közreműködött Rob Thomas, Wyclef Jean, Lauryn Hill, Eric Clapton, Dave Matthews, az Everlast, Dido, Placido Domingo és Macy Gray is.

Budapestre nyolcadszor látogat el, július 21-én a Budapest Sportarénában ezúttal tíztagú együttesével, a Carlos Santana Banddel lép fel. A koncertre a legolcsóbb jegy 8000 forintba kerül, a legdrágább, VIP-belépőt is tartalmazó belépőért pedig 25 000 forintot kérnek. A drága jegyekért cserébe viszont egyúttal fiát, Salvador Santanát is meghallgathatjuk, aki az előzenekarban játszik majd.