Chick Corea és az ő Electric Bandje augusztus 2-án Budapesten lép fel. Ehhez mérhető dzsesszzenei szenzációhoz utoljára tavaly, Dave Brubeck fellépésekor lehetett szerencséje a magyar közönségnek.

Chick Corea minden túlzás nélkül napjaink egyik legtehetségesebb dzsesszzenésze, karrierjének kezdete egészen a hatvanas évekig nyúlik vissza. Pályafutása alatt Corea számos fontos, azóta legendássá vált felállásban játszott, zenészként a szűnni nem akaró kíváncsiság és a folytonos megújulás jellemzi. Herbie Hancock és Keith Jarett mellett tagja annak a generációnak, amely Bill Evans és McCoy Tyner örökösének nevezhető, azon kevés billentyűsök egyike, akinek stílusát még szintetizátoron is azonnal fel lehet ismerni. Mindennek tetejébe Coreát számos dzsessz standard alkotójaként is számon tartják: az ő nevéhez fűződik például a Spain, a La Fiesta, és a Windows zenei alapvetése.

Cick Corea - tisztes polgári nevén Armando Anthony Corea - 1941. június 12-én született a Massachusetts állambeli Chelsea-ben. A zongorához először négy éves korában ült, mondhatjuk, hogy a hangszer végigkísérte egész életét. Profi zenészként először Mongo Santamaria, majd Willie Bobo zenekarában játszott, ekkor alig múlt húsz éves. Később a trombitás Blue Mitchellhez csatlakozott, vele rögzítette első szerzeményeit is, a Blue Note Recordsnál.

Karrierjének egyik legfontosabb állomása az volt, mikor már számos, hardbop stílusú önálló lemezzel a háta mögött csatlakozott Miles Davis zenekarához. Davisnél mindössze két évig zenélt, de számos fontos lemezén közreműködött. Később Dave Holland és Barry Altschul társaságában kísérletezett akusztikus free zenével. A Circle nevű felállás egy éves működése alatt számos jelentős lemezt hagyott maga után, de Corea ismét új utakon indult el.

Zenei karrierje igazából a hetvenes évek kezdetével indult meg igazán, a Return Forever című formáció egy csapásra a latin fúziós zene első számú képviselője lett. A Return Forever akkor vált igazi klasszikussá, mikor 1974-ben Al Di Meola is csatlakozott az együtteshez, kiegészítve Lenny White-ot, Stanley Clarke-ot, és természetesen Chick Coreát. Zenéjük alapvetően rock-közeli volt, de ez természetesen rengeteg dzsessz improvizációval egészült ki, a Corea-féle hangzás pedig végig meghatározó maradt, az elektronikus hangszerek ellenére is. A hetvenes évek vége felé aztán a Return Forever is felbomlott, Corea pedig visszatért az akusztikus hangzáshoz. Mindeközben tovább turnézott többek között olyan zenészekkel, mint Gary Burton és Herbie Hancock.

Miután közel öt évig nem volt állandó zenekara, a GRP Records buzdítására 1985-ben megalakította a Chick Corea Elektric Bandet, amelynek egy kivétellel a most Budapestre érkező zenészek voltak a tagjai (Eric Marienthal szaxofonos, Frank Gambale gitáros, Dave Weckl dobos, John Patitucci basszusgitáros helyett pedig nálunk Ric Fierabracci penget majd). A zenekar minden tagja hangszervirtuóz, az együttes minden idők egyik legjobb és legsikeresebb koncertzenekara.

A Chick Corea Electric Band augusztus 2-án, este nyolc órától játszik a Millenáris Park színpadán. A belépőjegy 9500 forintba kerül.