Tartalom:
Henry Gidel egy teljes és átfogó életrajzi beszámolót ad a huszadik század egyik legnagyobb festőjéről, tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy csupán adatokkal és tényekkel teletűzdelt, száraz biográfiáról van szó. Gidel arra tesz kísérletet, hogy betekintést engedjen Picasso magánéletébe, számot adjon szerteágazó baráti és meghatározó szerelmi kapcsolatairól. Ez egy érdekes próbálkozás, mivel a mester lángelméje hétköznapjainak részleteiben is vissza-visszaköszön, ugyanakkor ahhoz sem fér kétség, hogy Gidel lehetetlen vállalkozásba kezdett. A figyelmes olvasót egyből kétségek gyötrik, mikor ötven évvel ezelőtti dialógusokat lát leírva, mintha a szerző szóról szóra idézné az egykori párbeszédeket. Gidelnek sokszor következtetésekkel kellett feltöltenie az életrajzi adatok között tátongó réseket. Ha könyvét nem tudományos igényességgel vesszük kézbe, Picasso életrajza mindenképpen szórakoztató olvasmánynak bizonyul majd.

Amiért ajánljuk:
Természetesen a Műcsarnokban szeptember 12-ig megtekinthető Picasso-kiállítás kapcsán. Bár a tárlat csak a művész 1944 és 1969 készült könyvillusztrációit mutatja be, ez jó alkalom arra, hogy a könyvvel felfegyverkezve közelebbről is megismerkedjünk Pablo Picasso munkásságával. Az életrajz legfontosabb munkáiról, illetve nagy alkotói korszakairól is beszámol, megelevenednek a barcelonai, majd a párizsi évek, megtudhatjuk, hogy milyen szenvedély űzte Picassót a kubizmus és a modernizmus felé. Hosszas műelemzéseket ne várjunk - Gidel könyvének elsősorban nem ez a célja -, de a legtöbb esetben arra fény derül, hogy milyen alkalom, hangulat vagy elképzelés szülte Picasso híres festményeit. Ez pedig jó esetben a művek megértéséhez, befogadásához is támpontot ad.

Megjelent:
Az Európa Könyvkiadónál

Ára:
3500 Ft

Amivel műveltnek tűnhetünk:
Az első kubista festménynek rendszerint az 1907-ben készült Avignoni kisasszonyok-at tekintik.

A szerző további életrajzai:
Coco Chanel

Hasonló könyvek:
Picassóról rengeteg könyv jelent már meg, de Gertrude Stein Picasso című könyve mindig hivatkozási alap marad. Ami nem is csoda, hiszen amellett, hogy Stein egy egész írógeneráció vezéregyénisége volt, Picassót is közeli barátai között tudhatta.