Sci-film fesztivál a Parkban

2004.08.13. 16:08

Science-fiction az egész világ! Jó, ha nem is az egész, de a Millenáris Park biztos: augusztus 21-től 26-ig a Jövőnéző Sci-fi filmek Fesztiváljának ad otthont a park. Öt egymást követő este science-fiction filmek merítik ki az odalátogatók fantáziáját, úgy mint a Mátrix - Újratöltve, majd a Sötét zsaruk, az E. T. - A földönkívüli, a Különvélemény és végül a Solaris. Mindez ingyen, belépőjegy sem kell, csak a részvétel.

Űrlény-barátok, science-fiction-függők, filmrajongók, örüljetek. A Millenáris Parkban augusztus 21-től 5 napon keresztül minden este részesei lehetünk az univerzum egy-egy kalandjának: az elmúlt évek legsikeresebb filmjeit tekinthetjük meg a csillagos ég alatt. Stílusosan (ennél jobbat Spielberg sem kívánhatna).

Bizonyára rengetegen látták már ezeket a filmeket - nem véletlenül a legnépszerűbbek -, de a beavatottak se húzzák a szájukat, mert nekik is új élményben lesz részük: a 12 x 24 méteres vetítővászon előtt ülve a szabad ég alatt úgy érezhetjük, hogy a fejünk fölött repül el E. T. a következő percben. Ilyen nincs a moziban. És persze az éjszakai sötétség előnye, hogy a fantáziánk is lelkesebben csapong, a "mi van, ha tényleg" problémán hatásosabban elgondolkodhatunk.

Hogy mely filmek fogják kimeríteni a fantáziánkat? A Mátrix második részével töltjük fel magukat az első este. A Mátrix - Újratöltve megosztotta a nézők véleményét: még több lett a Mátrix-hívő, de sokan kizárólag az első részt ismerik el a nagy áttörésként. Akiknek bejött a Mátrix-folytatás, repetázhatnak, akik nem nézték meg, mert úgy gondolták, az első rész keltette mítoszt kár lenne lerombolni a második gyengébb felhozatalával, most itt az alkalom, hogy végre maguk is kockáztassanak és véleményt alkossanak.

Forrás: ==
A Sötét zsaruk 2. 52,2 millió dollárt gyűjtött a vetítés első három napja alatt 2002-ben.

Vasárnap Will Smith (J ügynök) és Tommy Lee Jones (K ügynök) nyomában futhatunk a gengsztervérű űrlények után, akik előszeretettel kötnek ki a bolygónkon. A Sötét zsaruknak  minél hamarabb le kell vadászni a gonosz űrpofákat, mivel csak a jóindulatú marslakókat nézi jó szemmel a Föld. De J ügynöknek nincs könnyű dolga, ugyanis egy vonzó, de annál kegyetlenebb modellnek álcázott űrgonosztevővel szemben kell felvennie a harcot, egyedül nem is boldogul: egykori társa segítségét kell kérnie, akinek viszont halvány emléke sincs saját ügynök voltáról.

Hétfőn, 23-án igazi klasszikus alkotást vetítenek : az E. T. - A földönkívüli digitálisan felújított változatát nézhetjük meg. A lélekre, értelemre ható film anno húsz éve óriási sikert aratott, azonnal klasszikussá vált. Az eredeti bemutató 20. évfordulóján a Universal Pictures és az Amblin Entertainment úgy döntött, újra a nézők elé tárja a filmet egy új változatban: eddig még soha nem látott jelenetekkel, számítógépes csúcstechnikával modernizált trükkökkel és digitálisan újrakevert hanggal, amelynek munkálatait Spielberg személyesen felügyelte. Ne hagyjuk ki!

Forrás: Intercom
2054-ben játszódó sci-fi Philip K. Dick novellájából készült, aki a Szárnyas fejvadász szerzője is egyben.

A következő nap ismét Spielberg-film pörög a vetítőgépben. A történet sok-sok évvel ezelőtt született meg Philip K. Dick tollából, aki többek között a Szárnyas fejvadász és az Emlékmás Andersenje. A Dick-novellát adaptáló Különvélemény című sci-fi/ thriller főszerepét Tom Cruise játssza, aki a filmben - mint már megszokhattuk tőle - szinte lehetetlen küldetés előtt áll. Hollywood nem hazudtolhatta meg önmagát még egy ilyen futurisztikus sztori feldolgozásánál sem, de a szentimentális befejezést leszámítva a film igényesen mutatja be a jövőnk egyik alternatíváját.

Zárásként a Solaris bolygóra látogathatunk el. Steven Soderbergh, a mozi fenegyereke vette a bátorságot, és újra elővette a Stanislaw Lem fejében megszületett történetet, amelyet anno Tarkovszkij olyan sikeresen megfilmesített. Az űrállomás rejtélyét a történet főszereplője, George Clooney próbálja megfejteni, no és mindezt ép ésszel túlélni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK