Az idei nyári fesztiválszezon nem hivatalos záróünnepsége a tavaly újra életre keltett Szegedi Ifjúsági Napok lesz, melyet augusztus 26. és 28. között rendeznek meg. A program nem tér el a megszokottól: színpadon a hazai könnyűzenei élet mozgathatóbb része, közben meg lehet filmet nézni, sportolni, kulturálódni, civilkedni. Talán még sör is lesz.

A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) azért megérdemel némi történelmi kitekintést, lévén hogy hazánk legöregebb fesztiváljáról van szó. Az elsőt 1967-ben tartották, akkoriban, az ifinapok idejében Szeged volt az egyetlen hely, ahol - ha csak néhány napra is - fel lehetett hajtani a vasfüggöny szélét, ahol a tűrt és tiltott együttesek is játszhattak több ezer ember előtt. Aztán jött a rendszerváltozás, a SZIN pedig jó tíz évre eltűnt a hazai fesztiválpalettáról, hogy végül a tavalyi év után idén is újra megidézze a hatvanas-hetvenes évek vad és szabad hangulatát.

A nagyszínpad programja bármely vidéki fesztivállal felveszi a versenyt: az első napon a Belga, a Hooligans és a Republic dönget, a második nap a Zanzibár, a Kispál és a Borz, az Anima Sound System és az Emil RuleZ! lesz hallható (utóbbitól eltekintve mindegyik együttes nagyszínpados volt a Szigeten!), a zárónapon pedig a Suncity, a Nyers és a Volt után ismét fesztiválkörnyezetben játszó Ákos koncertezik.

A T-Mobile színpadon egy rögtönzött, háromnapos Megasztár ekvivalens program fut majd: a SZIN tehetségkutató versenyéből továbbjutott hazai amatőr zenekarok jutnak majd lehetőséghez. Rajtuk kívül esténként természetesen itt is lesznek ismertebb együttesek: a Volvox, a Tóth Bagi Band, Jamie Winchester és a Supernem csütörtöki fellépése után az Amorf Ördögök, Varga Zsuzsa és a Colorstar is tiszteletüket teszik. A szombati napon a Gőzerő, a Zagar Project, a Hypercarma és a Navrang búcsúztatja a fesztivált.

A Szigeten újra felfedezett Soltész Rezső, Korda György és Balázs Klári is visszajön még egy repetára, sőt azok, akik szeretnek hajnalig mulatni, a három nap alatt végigtombolhatják a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek összes nosztalgiahimnuszát.

Fesztiválhangulat szegedi módra


Az extrémsportok szerelmesei matracfutamon, waterpuzzle-n, vízikosárban mérhetik össze erejüket, de lesz tengerészgyalogos-kiképzés és sok más érdekesség is. A programot esti filmvetítések és a különböző civil szervezetek rendezvényei teszik teljessé.

A Szegedi Ifjúsági Napokra a helyszínen 5000 forintba került a háromnapos bérlet, a napijegyért pedig 2000 forintot kérnek.