Jönnek a házibulik kedvencei

Vágólapra másolva!
A Boney M szeptember 26-án, vasárnap, 20.30-kor zenél a Kongresszusi Központban. Az élő fellépésen 14 zenész, köztük a Liz Mitchell énekes fogja előadni a csapat újabb dalait és örök slágereit. A diszkó egykor csillogó korszakának eleven legendája látogat újra Budapestre - és ingyen is megnézheted a csapatot, ha válaszolsz egy meghökkentően egyszerű kérdésre. Húsz jegyet sorsolunk ki.
Vágólapra másolva!

Igen kevés olyan huszonéves vagy harmincas magyar van, aki legalább egyszer ne bulizott volna gyermek- vagy kamaszkorában a Daddy Cool-ra, nekik mindenképp érdekes lehet ez a koncert. Előbb balatoni gyereküdülőkben kiabálta lelkesen sok kis csibész, hogy Száni, vántszótrú, ájlávjúúú, majd általános iskolás és korai középiskolás bulikban dalolta sok gyerkőc, hogy Brángő indöring, sálálálááá - de aztán gyorsan haza kellett menni, még az utolsó előtti járattal, mert akkoriban csak este tízig-tizenegyig engedték el a gyerekeket otthonról.

A Belfast és a Rasputin is messzire repítette a gyermeki képzeletet, távoli vidékek muzsikáját imitálta - mi közben maradtunk itthon és hideg szélben, szemerkélő esőben vártunk a HÉV-re, a táncos-zenés mulatság után. Akkoriban még voltak komoly viták a pingpongasztalnál, hogy az Abba vagy a Boney M az igazi (ez később Dolly Roll - R-Go ellentétre, majd Duran-Depeche konfrontációra változott), de az akkori elszánt, kőkemény abbások is belátták (némi verés után), hogy a Rivers of Babylon, nos, az nagyon ott van.

A Boney M, amelyet eredetileg a szövegíró és producer, Frank Farian alapított Németországban, egyike volt a diszkózenét játszó együtteseknek, amely a hetvenes évek végétől a nyolcvanas évek elejéig uralta az európai slágerlistákat, máig is emlékezetes dalok sorozatával. A szövegeknek nem volt komoly, társadalompolitikai mondanivalója, nem zavarták meg a közrendet, nem ébresztettek rebellis gondolatokat a fejekben (különösen nem a January, february... kezdetű nóta), de nem is volt komolyabb céljuk: csak szórakoztatni akartak, és ezt igen jól tették.

Farian a táncos popdivat szerint formálta meg négytagú együttesét, Liz Mitchell énekhangjával, amely ellenállhatatlannak bizonyult a rádióban, a táncparketten és a házibulizók körében. A banda eredeti és egyetlen vezető énekese Jamaicában született és 11 éves korában költözött Londonba. Világéletében hivatásos énekes akart lenni, és édesanyja hitének és támogatásának segítségével végül elérte őt a szerencse; még titkárnőként dolgozott, amikor egy ügynök felhívta őt és vezető szerepet ajánlott neki a Hair musicalben. Liz elfogadta az ajánlatot és Berlinbe költözött, ahol három évig lakott.

Forrás: [origo]

Ezután kezdett eredeti célján dolgozni, hogy bevonuljon a zenei üzletbe. Liz éppen Londonban dolgozott egy lemezfelvételen, amikor felkérték, hogy csatlakozzon egy új együtteshez, a Boney M-hez. Ez a szerep indította el nemzetközi énekesi karrierjét, és a többi már köztudott.

A csapat számos slágert tudhat magáénak. Az együttes nyolc első helyezést ért el az európai slágerlistákon a Daddy Cool, Sunny, Ma Baker, Belfast, Rivers Of Babylon, Brown Girl In The Ring, Rasputin, Mary's Boy Child című dalokkal. Az együttes három első helyezést is elért albumaival az európai piacon: Take The Heat Off Me, Nightflight To Venus, Love For Sale igen sikeres kiadványok voltak.

A show épp oly látványos, mint korábban, és a Boney M jelenleg is koncerttermekben, gálákon, szabadtéri koncerteken és fesztiválokon lép fel szerte a világon. Aki kihagyta őket 1980-ban, mert nem volt útlevele, pénze vagy anyu nem engedte külföldre (mondván: "fiam, csak hétéves vagy"!), az most bepótolhatja az élményt, némi késéssel. Divat a retro, nyomás nosztalgiázni!

Kalmár Csaba