Vágólapra másolva!
A héten nyílik a spanyol kultúra és nyelv népszerűsítésére hivatott Cervantes Intézet. Hazánk sorban a negyvenkettedik ország, ahol a Don Quijote szerzőjéről elnevezett központ létesül.
Vágólapra másolva!

Van már nálunk észt, finn, bolgár, francia (Institut Francais), angol (British Council), német (Goethe), cseh, európai, lengyel, olasz (Istituto Italiano), orosz, osztrák, örmény, román, szlovák és svájci intézet, tehát a spanyolok hasonló létesítménye már a tizenhetedik a sorban. A madridi Cervantes Központ ezzel együtt már negyvenkét nagyvárosban hirdeti a spanyol kultúra nagyszerűségét - a budapesti intézet a VI. kerület, Vörösmarty utca 32. alatt található.

Az ezerkétszáz négyzetméteres központban négyezer kötetes könyvtár, illetve kilenc multimédiás oktató- és konferenciaterem működik, de folyamatosan indulnak különböző szintű spanyol nyelvtanfolyamok, ráadásul számos külön programot is szerveznek a hispán kultúra iránt érdeklődőknek.

A központot hivatalosan szerdán délelőtt a spanyol trónörökös, Ő Királyi Fensége Aszturia Hercege, Felipe de Borbón úr és Ő Királyi Fensége Aszturia Hercegnéje, Letizia Ortiz Rocasolano nyitotta meg Mádl Ferenc köztársasági elnök és Mádl Dalma asszony jelenlétében. A megnyitó kapcsán egyből sűrű és igényes programot kínál a Cervantes Intézet: szerdán este hatkor kezdődik a Variációk a kortárs spanyol-amerikai irodalomra című est, melyen négy író "kerekasztal-beszélget" a latin-amerikai irodalomról. A résztvevők: Jesús Ferrero, Santiago Gamboa, Enrique Vila-Matas és Carme Riera.

Az intézethez tartozó könyvtár hivatalos megnyitóünnepségén, csütörtökön délelőtt tizenegykor az egyik leghíresebb spanyol nyelvű író, a Cervantes-díjas Ernesto Sábato is részt vesz, César Antonio Molina mellett, aki viszont az összes Cervantes Intézetet összefogó központ igazgatója. (Sábato egyébként Argentínából származik, mely erősen olasz befolyású ország - ahogy Brazília a "portugálok dél-amerikai országa", úgy szokták Argentínát az olaszok országának mondani; igaz, ott úgy alakultak a dolgok, hogy nem lett hivatalos és igazán elterjedt nyelv az olasz.)