Ha van kisváros a Földön, amely ad a róla kialakult képre és amelynek lakói rengeteget foglalkoznak a maguk és városuk identitásával, az Bolzano. Mely más város szállná meg programjaival hetekre egy másik ország fővárosát (konkrétan éppen Budapestet)? És a ami a meglepő: van mit mutatniuk. Többek között a világ egyik leghíresebb régészeti leletét, az ötezer éves, jégbe fagyott múmiát, Ötzit.

A város Dél-Tirol központja: azé a régióé, amelyet jelentős részben az Olaszország északi részén élő német ajkú kisebbség lakik. A város és környéke az egyik legpozitívabb példa a kisebbségi együttélési formák szempontjából, és ennek tudatában is vannak a helyiek. A regionális önkormányzatiság, a különböző közigazgatási számarányokra vonatkozó és nyelvhasználati előírások magukban semmire sem lennének elegek, ha a helyiek nem ápolnák ilyen lelkesedéssel a hagyományokat és nem űznének sportot egymás identitásának tiszteletéből. A város kulturálisan, építészetileg és egész miliőjét tekintve is szórakoztató és megnyerő olasz-német keverék.

Szeptember 24-től ez a város önti nyakon programokkal a fővárost. A rendezvények központi helyszíne a Budapesti Történeti Múzeum (a Várban). Itt látható két hónapig a városról szóló kiállítás, és itt mutatják be Bolzano leghíresebb nevezetességét is: Ötzi, a jégember egy ötezer éves tetem, amelyet úgy 10 évvel ezelőtt a hegyekben, a jég által konzerválva találtak meg és lett az egyik leghíresebb régészeti lelete a világnak. A Bolzanóban látható Ötzi-kiállítás lenyűgöző, mert a tetemen kívül gyakorlatilag az Ötzi által használt összes eszközt, az általa viselt ruhadarabokat - gyakorlatilag egy életet - lehetett rendkívül látványosan rekonstruálni. A budapesti kiállításon maga a múmia nem látható, de az eredeti kiállítás sem miatta érdekes elsősorban. Jó ötlet egy hétvégi délelőttre, akár gyerekekkel.

Ötzin kívül a Történeti Múzeumban válogatás látható Bolzano minden múzeumának gyűjteményéből, köztük a kortárs művészeti Museionéból is. Látható lesz egy fotókiállítás is, amely a város 24 óráját örökíti meg 80 felvételen.

A Bolzano-hetek programjában szerepel még többek között filmnapok (október 7-10., Uránia) és egy konferencia Regionalizmus és gazdaságélénkítés címmel a Közép-európai Kulturális Intézetben.