Feketelistán volt a salsa királynője

Vágólapra másolva!
A Miami Herald a napokban kiderítette, hogy a salsa királynőjeként emlegetett Celia Cruz hosszú éveken át gyanús személynek, kommunista-szimpatizánsnak számított.
Vágólapra másolva!

A legendás énekesnő - aki tavaly halt meg agydaganatban - a frissen előkerült dokumentumok szerint hosszú éveken át szerepelt az Egyesült Államok feketelistáján. 1965-ben változott meg a helyzet, akkor a művésznő segített különböző Castro-ellenes csoportoknak és pénzt gyűjtött antikommunista szervezetek számára.

Az énekesnő az ötvenes évek elején került a listára, majd 1952 után két alkalommal is szeretett volna beutazni az Egyesült Államokba, ám a hatóságok kommunista-gyanúsnak találták és megtagadták tőle a vízumot. Az állandó tartózkodási engedélyt végül 1965-ben kapta meg.

Az előkerült iratok szerint a művésznő 1960 júliusában disszidált Kubából. A bevándorlási hivatal egy alkalmazottja 1965 októberében a következőket írta róla: "Emigrálása óta aktívan együttműködik az antikommunista szervezetekkel, a Castro-ellenes csoportokkal, művészeti fellépésekkel segíti őket. Részt vett ezen szervezetek számára rendezett pénzgyűjtő akciókban is."

Bár az énekesnő tudott róla, hogy évekig a listán szerepelt a neve, erről mégsem beszélt senkinek, a szégyellt titkot még férjének, Pedro Knightnak sem árulta el.