Bush ellen szól a 20 éves Born in the USA

Vágólapra másolva!
A rockzene történetének egyik legsikeresebb albuma, és Bruce Springsteen életművének legfontosabb állomása volt a húsz évvel ezelőtt megjelent Born in the USA. A címadó dal újra feléledt, a Kerry mögé beállt Boss ezzel is Bush ellen tüzeli a szavazókat.
Vágólapra másolva!

Az 1984-ben megjelent Born in the USA az év egyik legnagyobb dobása volt, hiszen hét kislemezt másoltak ki róla - és mindegyik felkerült az amerikai Top 10-es listára. A dalok egy része a jövőtlen, szegény amerikaiakról és a háború teljes hiábavalóságáról szól: a címadó dalban is egy olyan helyzetet vázol New Jersey büszkesége, melyben ismeretlen, sárga embereket kell ölni - parancsra.

A Boss egyik dala szerepelt Michael Moore Farenheit 9/11 című filmjében is, persze nem véletlenül. Springsteen nem hagyta sokáig kétségek közt vergődni rajongóit, hamar tudatosította bennük, hogy melyik oldalon áll: ő is csatlakozott a "Vote for change" kezdeményezéshez. A Dave Matthews Band, a Pearl Jam, az R.E.M., a Dixie Chicks, James Taylor és Jackson Browne társaként turnézik majd az Egyesült Államokban, hogy a demokraták mellé állítsa a hezitálókat. A hírek szerint a No surrender című dala (mely szintén a 84-es albumról való) John Kerry egyik kedvenc nótája.

A Főnök egyszer már bebizonyította, hogy igazi hazafiság hajtotta, mikor országa problémáiról, a vietnami háborúról, a külvárosi küzdelemről, a harmincasok helykereséséről dalolt - egykor ugyanis a Chrysler 12 millió dolláros ajánlatot tett, hogy felhasználhassa reklámcélokra a Born in the USA-t. Akkor Springsteen nemet intett, mostanában viszont valószínűleg újra felhangzik majd a híres dal - ingyen, és egészen más célból.