Október 4-én feltételesen szabadlábra kerülhet Mark Chapman, John Lennon gyilkosa, írja az Observer. Ennek a hírnek sokan nem örülnek - de talán neki sem lesz jobb kint.

Mark Chapman 1980. december 8-án lőtte le közelről Lennont, a New York-i Dakota-ház előtt, ahol a zenész élt felségével, Yoko Onóval. Pár órával korábban autogramot kért tőle, majd utána végzett a Beatles egykori tagjával, a békeharcossal, az azóta legendássá lett zenésszel, aki egy generációnak volt a példaképe.

Nem biztos, hogy a merénylő kint nyugodtan - és hosszan - élhetne, ugyanis Lennon hívei sokan vannak, még akkor is, ha eszméit, pacifizmusát nem mindenki örökölte. Internetes rajongói oldalán sok e-mail foglalkozik Chapmannel, akad olyan bosszúálló finn, aki szívesen vállalkozna arra, hogy kivégezze a gyilkost, ugyanakkor egy amerikai zenerajongó ezt írja: "Ha Chapman kijön a sittről, nem fog sokáig élni. Túl sokan akarják őt megölni."

Bár többen is meglincselnék Chapmant, előbb-utóbb szabadlábra fog kerülni. 2000-ben és két évvel később is elutasították kérelmét, melyben a feltételes szabadlábra helyezést kérte.

A Blender című zenemagazin 2002-ben végzett közvélemény-kutatást: olvasóik szerint John Lennon gyilkosa a zenetörténelem leggonoszabb alakja. A listán Tina Turner volt férje követi a gyilkost, aki arról vált ismertté, hogy gyakran verte az énekesnőt.

Természetesen Lennon özvegye sem lelkes a hír hallatán, ő úgy véli, hogy Lennonnal közös gyerekük, Sean, és John másik fia, Julian is veszélyben lesznek, ha Chapman kiszabadul. "Nem is akarok gondolni arra, hogy a férjem gyilkosa kijön a börtönből. Annak az estének az emléke nem megy ki soha a fejemből. Kegyetlen és igazságtalan volt, a férjem nem ezt érdemelte. Nem volt felkészülve a halálra" - mondta Ono.