Mostanában dől el, hogy a megasztárnak kikiáltott énekesek közül ki marad meg a hazai popzenei piacon, ki tud profitálni hosszabb távon az ismertségből. A lemezek talán az utolsó percben készültek el, hiszen rövidesen indul az új tehetségkutató, mely futószalagon szállítja majd az új, friss, ropogós megasztár-jelölteket. Mivel a közönség nagy részének újabb arcokra, eddig nem ismert karakterekre van szüksége, a "régieknek" nem elég már a tehetség, az egyéni, képzett hang - rendszeres jelenlét a médiában, sok munka, igényes fellépések sorozata kell ahhoz, hogy felszínen maradjanak.

Oláh Ibolya első stúdiólemezét Novák Péter mutatta be a héten a Merlin Színházban, ahol Ibolya kísérőzenekarával és Presser Gáborral élő ízelítőt is adott az Egy sima, egy fordított. CD-ből. "Tudjuk, hogy tehetséges, Tudjuk, hogy izgalmas. Tudjuk, hogy ezerarcú. A titkát nem tudjuk. Ő maga a Titok" - mondták kollégái Ibolya személyiségéről. Novák és Presser szeretettel, féltéssel pártfogolta Ibolyát az elmúlt hónapokban, egyengetve karrierje és a lemez sorsát. Erre szükség is volt, mert egyedül valószínűleg összeroppant volna, nem bírta volna elviselni a média állandó figyelmét, a kritikákat, a várakozó tekinteteket.

"A lemez címe Egy sima, egy fordított, ez nem véletlen, mivel hat dal Presser Gábor írt, hatot meg én. A tizenkét dal mellett van még egy bónusz szerzemény is, Máté Péter Hazám című dala, mely a Megasztár történetében is fontos szerepet játszott" - mesélte Novák Péter az [origo] kérdésére.

"Egy-két sláger lehet a lemezen. Van benne egy dramaturgiai vezérfonal, azaz idő kell hozzá. Odafigyelve kell meghallgatni az albumot, és ez nem csak erre az anyagra igaz: a művészek nem véletlenül készítenek albumokat. Idő és figyelem kell a befogadáshoz. Olyan zenét igyekszünk csinálni, ami nem hagyja békén az embereket. Ez egy felkavaró album" - válaszolta Novák [origo] az kérdéseire, majd elárulta, hogy - bár ő csupán egy dalban énekel duettet Ibolyával - segít neki a novemberben és decemberben megrendezendő fellépéssorozat megszervezésében. Mivel családi programra gondoltak, az énekesnő este hét vagy nyolc órás kezdéssel színháztermekben fog fellépni, táncosokkal, komoly koreográfiával.

Oláh Ibolyát, mint ismeretes, a TV2 vetélkedőjéből ismerte meg az ország. A felvételek során került kapcsolatba Novák Péter zenésszel, énekessel, színésszel, műsorvezetővel. Miután véget ért a tehetségkutató verseny, a BMG lemezkiadó megkereste Ibolyát, és lemezszerződést ajánlott neki. Hosszas tárgyalások és egyeztetések után végül Ibolya aláírta a szerződést öt évre, három albumra.

A lemez munkálatai augusztusban, Tiszadobon kezdődtek. Oláh Ibolya és Novák Péter néhány zenésztársukkal elvonultak a világ elől, és egy rögtönzött stúdiót berendezve hozzáláttak az első lemez elkészítéséhez. A dalok egymásra épülnek, egy ívet alkotva, és nem titkoltan Ibolyáról szólnak. A stílusok a punk-rocktól a balladáig, a tangóig, a musicaltől a sanzonig terjednek.

Amint a Merlin Színházban rendezett kis keddi bemutató koncerten Novák Péter hangsúlyozta: most kezdődik viszont a "gályázás", ahogyan szakmai nyelven mondják, vagyis a turnézás, a kemény, fegyelmezett, hétköznapi munka, és ezt is bírni kell. A lemez köré egy színpadi produkciót építettek fel, táncosokkal, díszlettel - tehát komolyan veszik a produkciót, nem várható húszperces hakni, tátogással.

Ibolyát állítólag nagyon megszerette a BMG csapata is. Geszti Margit, a BMG vezetője így fogalmazott: "Szeretjük őt, amilyen. Ha valakit szeretünk, akkor ugye az a lényeg, hogy feltétel nélkül! Ő pedig tud valamit, amitől elhisszük neki, hogy ő úgy jó, ahogy van. Csak énekeljen és játsszon nekünk, és mi szeretjük." Amikor Presser Gábor leült a keddi premieren a zongorához, Oláh Ibolya pedig mellé ült és énekelt, ezúttal stylist és "jelmez" nélkül, csak úgy, egyszerűen, néma csönd lett a Merlinben, majd a produkció után a szakmai közönség vastapsban tört ki.

Amint Ibolya elmondta, eleinte alig merte felhívni Pressert, hogy írjon számára egy új dalt. Maga Presser sem nagyon beszélgetett vele a versenyek során, mint ahogyan a többi versenyzővel sem: szándékosan igyekezett távolságot tartani. Mindössze kétszer váltott vele néhány mondatot: először, amikor úgy belevágott dühében az ajtóba, hogy eltörte a kezét, másodszor, amikor második lett. Oláh Ibolyáról Törőcsik Mari mondta még a verseny idején, hogy azért is különleges és ritka az ilyen színpadi-művészi jelenség, mert a személyisége és maga a szerep egy és ugyanaz.

Forrás: MTI

Hiába a vadsága, a türelmetlensége és fékezhetetlensége, amint énekelni kezd, mindenki megbabonázva hallgatja. A tiszadobi lány hosszú utat járt be, amíg idáig eljutott: a Megasztár-vetélkedőn egy ország kedvence lett, ám nem volt szerencséje, mert akadt valaki, aki legyőzte a döntőben. Oláh Ibolya azóta bebizonyította, hogy tehetségéből képes sikert kovácsolni.

"Van olyan ember, aki olyan, mint egy keresztrejtvény: hiányzik még vagy nyolc betű ahhoz, hogy meg tudd fejteni. Ezt nem azért mondom, mert annyira különlegesnek érzem magam, nem. Nem érzem magam különlegesnek, de olyan vagyok, mint az időjárás: egyszer tavasz, egyszer nyár, egyszer ősz és tél. Az emberek egy idő után megfejtik, hogy valójában milyen ember vagyok. Azért nem akarom elmondani, hogy fejtsék. Legyen egy keresztrejtvény" - mondta magáról.

"Egy idő után több lesz az előadása annál, hogy dalokat elénekel. Előadóestjei lesznek. Ezek kezdenek eltűnni a zenei életből, talán ő vissza tudná hozni" - mondta róla Presser Gábor. "Úgy tudtam meg, hogy duettet fogok énekelni vele, hogy én ragaszkodtam hozzá. Én kértem, ez nekem volt fontos, mégpedig azért, mert amikor először megláttam ezt a figurát a műsorban, nem tudtam eldönteni, hogy mi van. Tehát én repültem odébb ezerötszáz kilométerrel, vagy ő van rossz helyen?" - tette hozzá Novák Péter.