Nézze meg élőben Parker esti koncertjét!

Vágólapra másolva!
James Brown és George Clinton tesója, a szaxofonos funkycézár ismét az A38-on - és ezúttal az [origo] látogatói is megnézhetik, meghallgathatják, ma este 8-tól! Maceo Parker októberben Európába látogatott, hogy bemutassa egyedülálló felfedezését, a tánc közben felszabaduló irdatlan energia képletét: E=2% dzsessz + 98% funky.
Vágólapra másolva!

Szlovákia felől jön, és Ausztria felé igyekszik, de közben megáll a hajón, hogy megmutassa a magyaroknak is, mit tud valójában. Jól bírja erővel, naponta egy koncertet ad itt a térségben - éves szinten pedig 250 fellépést vállal.

Szólókarrierje 1991 körül kezdődött, de persze addig is tisztelték és kedvelték a funky kedvelői. Igazi sikereit azóta aratja, jó egy évtizeddel a szólórajt után már jóval ismertebb a neve. Mer kísérletezni, a James Brown-féle hatvanas éveket idéző soul, a hetvenes években hallott George Clinton-féle funkzene, a dzsessz és még a hiphop elemei is felfedezhetőek zenéjében.

Maceo Parker abba a zenészkörbe tartozik - James Brown, George Clinton, Bootsy Collins és Sly Stone mellett -, akik letették a funk alapjait. S habár már a 60-as. 70-es évek legütősebb funk számainak jelentős részét ő szerezte, kevésbé vált közismertté, pedig játszott Prince-szel, Miles Davisszel és persze elsősorban James Brownnal.

Amióta kivált James Brown nagyzenekarából, saját zenekarával végigsöpört a világon. A funk mai alapfogalmát adja meg, a mai popzene egyik meghatározójaként. Idén kiadták My name is Maceo című DVD-jét, s habár rendkívül intenzíven turnézik, évente új projekteket valósít meg, olyan zenészekkel és csapatokkal, mint a Deee-lite, a De La Soul, Bryan Ferry, Rod Stewart és a 10,000 Maniacs. Idén nyáron például Prince-szel turnézott, hogy annak új, Musicology című albumát népszerűsítsék. Októberben pedig önálló turnéra indult, és többek között Prága és Pozsony érintésével hozzánk is ellátogat - méghozzá ma.

Ha valaki tavaly áprilisban lemaradt róla vagy ismét magába akarja lélegezni a 70-es évektől a mai napig taroló funk-csodagépezet legjobb darabjait és hallani az egyik legélvezetesebb zenét, annak nem tudunk jobbat ajánlani, mint hogy nézze nálunk és hallgassa Maceo Parker és zenekara koncertjét. Persze csak akkor, ha élőben már nem tudja meghallgatni, ha túl messze van az A38-tól ahhoz, hogy odaérjen idejében.