Nem ér a nevem, káposzta a fejem

Vágólapra másolva!
Sok művész esetében eljön az idő, mikor nevet kell váltani, mert a kutya sem veszi már lemezeit. Mivel a hólapátolás, a konzervgyári munka vagy a szélvédőmosás nem fizet túl jól, ráadásul fárasztó és undorító is, ők érthetően szeretnének maradni a pályán. Új művésznév mellé új stílus, divatos fazon és friss barát/nő is dukál. A teljesség igénye nélkül bemutatjuk azokat, akik az elmúlt időkben nevet változtatva próbáltak megmaradni a nép tudatában. Hazai fronton mindenképp említést érdemel Erica C és Császár Előd, távoli népeknél Prince, La Toya, Madonna és társaik vettek fel új művésznevet - de nem mindenki lehet Lola T.
Vágólapra másolva!

Legutóbb egy korábbi Spice Girl, Geri Halliwell - aki egykor Ginger Spice néven lett közismert - ezúttal elhagyja vezetéknevét. Új albumának és kislemezének promóciós útjára már egyszerűen csak Geriként indul el, a Halliwellnek búcsút intett. Hogy azért mégse legyen annyira szimpla a név, a "Geri"-t eztán szigorúan csillaggal kell írni, a szóvégi "i" pontja helyén. A jövő hónapban megjelenő Ride It címet viselő kislemez már így jelenik meg.

A 46-os születésű Cherilyn Sarkisian is így tett, ő 64-ben még teljes keresztnevét használta, aztán egyszerűsített Cherre. Neki bejött a váltás, nála poros platinalemezek tucatjai pihennek a spájzban.

Nem Geri az egyetlen popsztár, aki mostanában névváltoztatáson töri fejét. Mint az egykori Spears kisasszony legújabb nyilatkozatából kiderül: eztán Britney Federline néven fut, s többek közt ezt is megünneplendő egyhetes bulit rendez Hawaiin.

Madonna is újított: előbb-utóbb az illedelmes, szerény zsidó leány, Eszter nevét kívánja felvenni - derült ki abból az interjúból, melyet az ABC amerikai televíziós csatorna készített az énekesnővel. A 45 éves popsztár hangsúlyozta, hogy egyelőre nem kívánja hivatalosan is használni az Eszter nevet, csupán a benne rejlő szellemiséget kívánja követni. Mint azt már korábban többször is kijelentette, az elmúlt időben rengeteget tanulmányozta a Kabbalát, és a zsidó miszticizmus is nagy hatással van rá, ezért esett a választása az Eszter névre.

La Toya Jackson karakterének változása is feltűnő, ugyanis nem kíván többet megszokott nevén szerepelni: ezt stigmának tartja, egy olyan címkének, mellyel már nem alkothat újat. "Egy új, fiktív névvel az emberek meghallgatják majd a zenémet, és adnak még egy esélyt. Ezért elhatároztuk, hogy első kislemezem Európában Toy néven jelenik meg. Így senki nem fog asszociálni La Toya Jacksonra" - reménykedett.

"Senki nem tudja, min mentem keresztül. Még csak el sem tudják képzelni. Igazán borzasztó volt, és hosszú időn át nem tudtam tenni semmit ellene. Ráment egy évtized. De végül képes voltam újrakezdeni, és most egy pozitív életet élek. Újra el kell kezdenem az életet" - közölte "Toy", aki új névvel próbál szerencsét.

Van olyan, mikor egy formáció nem a kudarc, a teljes sikertelenség miatt kényszerül nevet változtatni, hanem azért, mert a tagok összevesznek a nevet, a jogokat birtokló menedzserrel. A TATU lányoknak is változtatni kellett, mivel kitalálójuk, Sapalov rendelkezik a jogokkal és a nevet is ő eszelte ki. Már februárban új menedzsert és új nevet keresett magának az orosz hölgyduó. A dacos lányok véleménye szerint menedzserük inkább az újabb botrányok kiagyalásával foglalkozott, és nem fordított elég időt az ő művészi tehetségük gondozására.

Az orosz duó legutóbb 2003 februárjában volt igen jegyzett, akkor például négy héten át vezették a brit eladási listákat az All the thing she said-del. Novemberre tervezgetik a nagy visszatérést, de ezúttal szeretnék, ha a produceri parancsra felvett leszbikus imázs helyett a zene lenne a fontos.