Hazai példákat is találunk a névváltoztatásra, íme néhány, a teljesség igénye nélkül.

Fenyő Miklósnál például a stílusváltás miatt jött el a breakkel együtt a "Miki-korszak", valamikor a nyolcvanas években. Akkoriban a Hungária együttes nevét sem vitte tovább eredeti formában, emlékezhetünk még a "Csókszor csók, ez a végzetem, szerelem a négyzeten" refrénnel villantó szintipop-nótára, melyet a Dieter Bohlen által kitaposott ösvényre tévedt (és ott menthetetlenül eltévedt) Modern Hungária jegyzett.

Az 1971-es Popfesztiválon feltűnt, többszörös platina- és aranylemezes Delhusa Gjon eleinte az NDK-ban aratott sikereket (félmillió eladott album, drezdai nagydíj), majd utána a magyarokat kezdte boldogítani a buzukival. A művész, aki 1996-ban megkapta Albánia legnevesebb kulturális kitüntetését, Zámbó Jimmy tragikomikus halála óta nevezi önmagát Gjon helyett Johnnynak. A szóvégi "y" mágikus erejének az elhunyt énekes testvére, Árpád sem tudott ellenállni, hiszen ő Árpy néven látható kisebb kábeltévék kábító műsoraiban.

Császár Előd 1989-ben alakította meg az FLM nevű zenekart, jól vették lemezeiket, miközben az A3 és a Top TV szerződtette műsorvezetőnek. A sikeres start után a popzenei karrier komoly törést szenvedett: 1998 decemberében a Szilágyi Erzsébet fasoron haladt BMW-jével a János Kórház irányába, miközben többször is átlépte a záróvonalat, és úgy előzte az előtte haladó autókat. A megengedett 50 kilométeres sebesség helyett a szakértői becslések szerint 95-tel mehetett, mikor beleszállt a szemben közlekedő rendőrautóba: annak 24 éves vezetője azonnal életét vesztette a karambolban.

2001 májusában végül a Fővárosi Bíróság kihirdetett jogerős ítéletében az elsőfokú döntést megváltoztatva, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Császár Elődöt, halálos közúti baleset okozása miatt. Innen már semmi nem a régi, a zenész sem működhetett tovább régi nevén, így mostanában DJ-ként tevékenykedik, Shane 54 néven, ám a közönség nem felejt.

Zoltán Erika (Erica C, Erica) 1986-ban futott be itthon, a Szerelemre születtem című dallal, majd 1987 és 1999 között nyolcszor lett az év énekesnője. Az [origo] kérdésre elmondta, hogy nevének megváltoztatása nem saját ötlete volt: "A lényeg az, hogy ez nem igazán névváltoztatás, ugyanis mindig benne volt az utalás az Erikára. Régen volt Szí, most csak Erica. A Zoltán Erika név nekem sok negatívumot hozott, ezzel sokat viccelődtek gyerekkoromban, nem szerettem, sokat kellett tűrnöm. Az 1986-os Interpop fesztiválon is négyszer megkértem a műsorvezetőt, hogy simán Erikát mondjon, de hiába kérleltem. Eztán egy angliai lemez miatt jött az ötlet a kinti producertől, hogy legyek Erica C. Ott megszokott, hogy egy betűt hozzáadnak a névhez. Új lemezem szeptember végén jelent meg, más stílusban, más zenével. Új oldalamat mutatom" - mesélte a művésznő, aki tehát ezúttal Erica néven fut, C nélkül.

Kalmár Csaba