Ismét Reklámzabálók Éjszakája

2004.11.03. 15:32

Novemberben immár negyedik alkalommal rendezik meg hazánkban a Reklámzabálók Éjszakáját, a korábbi évekkel ellentétben idén azonban már több helyszínen és időpontban is habzsolhatjuk a kereskedelmi média melléktermékeiként is emlegetett kisfilmeket: Budapesten kívül Győrött és Debrecenben is lesz hajnalig tartó reklámzabálás.

Meglepő módon a Reklámzabálók Éjszakájának ötlete Franciaországból - és nem az Egyesült Államokból vagy a fogyasztói kultúra más fellegvárából - származik, Jean-Marie Boursicot 1981-ben mutatta be az első olyan estet Párizsban, ahol órákon keresztül csak reklámfilmeket vetítettek, a világ minden tájáról. A siker mondhatni azonnali volt; egy évvel később már kétnaposra bővült az esemény, 1984-ben pedig a francia főváros mellett Lyonban, Bordeaux-ban, Milánóban és Genfben is megrendezték a Reklámzabálók Éjszakáját. A sorozat 1989-től Európán kívülre is eljutott, Ausztrália és Észak-Amerika után végül Ázsiában is megrendezték az első estet. Jelenleg évente ötven ország százhetven városába jutnak el a világ reklámjai, hogy egy igazán nagy zabálásán keretén belül emléket - avagy görbe tükröt - állíthassanak a fogyasztói társadalomnak.

Az idei év hazai szempontból azért is különleges, mert most először került be magyar reklámfilm a Jean-Marie Boursicot által összeállított nemzetközi vetítési programba, ami tehát azt jelenti, hogy az egyik gyorséttermi lánc 15. születésnapjára készült szpotot, az idősödő sofőr és a klímára érzékenyen reagáló stopposlány találkozását bemutató autóreklámot, valamint a harmincas évek végén készült két magyar reklámtörténeti kuriózumot a világ ötven országában csodálhatják meg a műfaj rajongói.

Természetesen a nemzetközi mezőnyön túl a magyarországi szervezők is összeállítanak egy válogatást, melynek során az itthoni reklámtörténet elfeledett kincseit nézhetjük majd újra. A retró iránt érzett, lankadni nem akaró lelkesedésnek köszönhetően olyan klasszikusok is műsorra kerülnek, mint a Szabó Lóczy és a '60-as évek, vagy a Kozmo reklámfilmjeiből készült összeállítások.

A retróláz azonban itt még nem ér véget, egy "fergetegesnek" ígért reklám-karaoke keretében a résztvevők is szereplőivé válhatnak a hetvenes, nyolcvanas évek kultikus reklámjainak. Idén, hasonlóan a korábbi évekhez megválasztják majd az év legjobb reklámfilmjét és legkedveltebb reklámarcát is.

Az első helyszín a sorban Debrecen lesz, itt november tizenkettedikén este kerül sor a nagy zabálásra, majd november 19-én Győrött rendezik meg a Reklámzabálók Éjszakáját. Budapesten két egymást követő estén, november 24-én és 25-én lehet csemegézni a reklámfilmek közül. A vetítéseket minden helyszínen koncertek kísérik, Debrecenben a Kispál és a Borz, Győrött a Unique és a Supernem, Budapesten pedig Varga Zsuzsa, a Beat Dis, a Club 54 és a Danubius Best Of lép majd fel. A második budapesti éjszaka egyben a sorozat záró gálaestje lesz, a díjátadók mellett ekkor vetítik majd azt a jövő tavasszal a nagyközönség előtt is debütáló, két és fél óra hosszú reklámfilm-összeállítást, mely többek között Ang Lee, David Cronemberg, David Lynch, Emir Kusturica, Francis Ford Coppola, Frederico Fellini, Jean Luc Godard, John Woo, a Lumiere-fivérek, Luc Besson, Martin Scorsese, Matthieu Kassovitz, Michel Gondry, Ridley Scott, Roman Polanski, Spike Lee, Terry Gilliam, Wim Wenders és Woody Allen reklámfilmjeit tartalmazza.

Reklámzabálók Éjszakája. Debrecen (november 12.), Győr (november 19.), Budapest (november 24-25.). Belépő: 2900-4900 Ft.

KAPCSOLÓDÓ CIKK