Hallgasd meg itt az Irigy Hónaljmirigy új lemezét!

Vágólapra másolva!
Új albummal jelentkezik hétfőn az ország legismertebb paródiacsapata, az Irigy Hónaljmirigy. Az album dalait - melyek görbe tükröt tartanak a lakodalmas rock műfaját preferáló muzsikusok elé - az [origo] látogatói hétfőn déltől éjfélig meghallgathatják, teljes egészében, ingyen. Nem marad el a finom cinizmus, csipkelődő irónia - mindez mulatós ritmusokkal nyakon öntve. Balázs Pali, Márió, Lagzi Lajcsi, Pataky Attila is megkapja a magáét. Az új lemezről, a múltról és a közeljövőről beszélgettünk Papp Ferenccel (brácsa) és Sipos Péterrel (óbégatás).
Vágólapra másolva!

A Bazi Nagy Lagzi című album - szolid áthallással utalva a nagysikerű filmre - napjaink legismertebb mulatós, lagzis előadóit figurázza ki. Az album első kislemeze a jelen egyik legnépszerűbb slágerét, a román O-Zone csapat Dragostea Din Tei című dalának paródiája, mely dal eredetije a nyár folyamán fél Európát letarolta. A másik sikerre ítélt dal eredeti verziója a Macskajaj című film ismert betétdala, a Bubamara.

Az előbbi dalhoz, mely Numerakirály néven lesz hallható, videoklip is készül, melyre hosszú idő óta nem volt példa az Irigy Hónaljmirigy történetében, ezért igazi kuriózumnak számít. A klipforgatás november elején volt, így a klip a hónap végén adásba kerülő Irigy Hónaljmirigy show-ban lesz először látható.

A lemezen a sokak által lenézett, ám hatalmas tömegek által igen kedvelt műfaj, a lakodalmas-mulatós zene nagyágyúiról dalol a Mirigy. A Tízfogú asszonykórus a Hakni van, muter című dallal lép fel, Komáromi Pisti - az éneklő rendőr - is megkapja a magáét ("a bilincs olyan, mint a magányos szerelem - magához láncol, és a csuklódat is kikezdi"), de az őszinte, miskolci csöves-rock egykori jeles képviselője, Pataky Attila sem kerülhette el a fenyítést.

Az együttes Balázs Palinak is gondosan beszól ("Dauer vagy fonat? Én nem tudom, a kutyám a példaképem"), de Márió sem tudott elbújni ("Ma sem értem, hogy miért ez a hangszerem / Ahogy játszom, azon mindig nevetni kell / Mert nem érem át a harmonikát / Bár nem Önök kérték, mégis itt vagyok én").

A jövő évi tervek szerint továbbra is havonta lesznek láthatók a zenekar filmjei a TV2-n, de azelőtt még szilveszteri műsorukkal a fiúk egy meglepetésre készülnek. 2005-ben ismét lesz budapesti, nagyszabású koncert a Budapest Arénában.

Forrás: [origo]

A csapat 1990 szilveszterének éjszakáján alakult egy baráti társaságból egyszeri alkalomra, az akkor ott szórakozó ismerősök megnevettetésére. A fellépés sikerén felbuzdulva és mások bíztatására a srácok együtt maradtak, és fellépéseket vállaltak.

1993-ban - teltházas koncertjük után - felkéréseket kaptak több neves kiadótól. 1994-ben a Universal (PolyGram) gondozásában megjelent első albumunk Fetrengés címmel, mely kiadása után nem sokkal aranylemez lett. Ezt követte még nyolc nagylemez - melyek minimum aranylemez minősítést értek el, de több album a platinalemez státuszig is eljutott - két video, és egy Mirigy könyv. Erről (is) beszélgettünk Papp Ferenccel és Sipos Péterrel.

- Nyolc felnőtt férfi összezárva. Nincs soha konfliktus?
- Tíz éve ugyanaz a felállás, és a titok annyi, hogy egy baráti társaság állt össze. Nem egy kreatív csapat válogatta össze a táncos-énekes fiúkat, hanem nyolc ember összeállt és létrehozott valamit.

- Mikor éreztétek azt, hogy a paródiából meg is lehet élni?
- A második lemeznél volt az, hogy igencsak beindult a koncertezés, sokat léptünk fel. Reggel hatra értünk haza, hétkor indultunk munkába, így nem mehetett sokáig. Akkoriban még nem is voltak tévéműsoraink, csak fellépések. Idővel aztán a volt főnökeink ajánlották fel, hogy váljunk el közös megegyezéssel, mert a kettőt együtt nem lehet.

- Milyen szakmák képviseltetik magukat a zenekarban?
- Fejőgépszerelő, kőműves, cukrász, kelmefestő. Van két diplomásunk is.

- Hogy viselitek, mikor női magazinok, bulvárlapok számára készítenek rólatok képet az otthoni kanapén?
- Tíz ilyen kérésből kilencet visszautasítunk, de néha muszáj engedni, közéleti személyiségként. Jobb, ha elmondom én, mintha valaki megírja, egészen másként. Sokkal többet is lehetnénk színes sztármagazinokban, de ennyi elég nekünk.

- Tévézés és zenélés mellett van más terveztek? Rádiózás, könyv?
- Rádiós műsorvezetésre nincs időnk, ennél többet nemigen tudunk vállalni. Egy könyvünk jelent meg, az újhoz anyagot kellene gyűjteni, most ez nem aktuális. A közeljövőben klipet forgatunk és egy forgatókönyvön is dolgozunk, talán összejön majd egy mozifilm is.