A fájlmásolók kedvence a Red Hot Chili Peppers

Vágólapra másolva!
Ha a tendencia folytatódik, igen nehéz lesz rekordokat elérni a lemezeladásban - ugyanis egy amerikai tanulmány szerint egyre többen töltenek le komplett albumokat a világhálóról.
Vágólapra másolva!

A tanulmány szerint - melyet az amerikai National Bureau of Economic Research készített - az Egyesült Államokban öt lemezből legalább egyet az internetről töltenek le, azaz a kiadók, előadók bevétele is csökken. Egy korábbi kutatásban arra a kérdésre keresték a választ, hogy az illegális letöltők hány százaléka fizetne a zenéért: kiderült, hogy a megkérdezettek mindössze 15 százaléka áldozna pénzt legális zenei anyagra.

A Pennsylvania Egyetemen közel 500 diákot kérdeztek meg a felmérés során, és az adatokból kiderült, hogy a vizsgált diákok bő 1200 nagylemezt szereztek be amióta a letöltés lehetséges. Ezek felét illegálisan töltötték le a világhálóról, a másik felét vásárolták.

A tanulók állítása szerint, ha nem volna internetes letöltés, akkor pénzért is megvették volna az adott lemezeket. A bolti, legális albumokat természetesen a felhasználók is értékesebbnek tartják, mint a hamis kópiákat.

A megkérdezettek harmada válaszolta azt, hogy a Red Hot Chili Peppers-albumuk az, mely egyre nagyobb értéket képvisel számukra, ugyanakkor öt válaszadóból négy nem bánná, ha Britney-lemeze valamilyen furfangos módon elkallódna, mert már nemigen fogja soha újra meghallgatni.