Olvasnivaló őszre

2004.11.12. 14:46

Tartalom:
A könyv jellemzően Llosa korai novelláit tartalmazza. Mindig gyanús, ha híres írók azon munkáit szedik össze, melyek még a befutásuk előtti időkről származnak, hiszen legtöbbször nem véletlen, hogy még nem ezekkel vált ismertté a Híres Író. Kétségtelen, hogy Llosa ezen munkái sem érik el a Júlia néni és a tollnok vagy a Szeretem a mostohámat színvonalát, de ő van akkora művész, hogy a kisebb jelentőségű munkái is gyakran jobbak, mint más írók életének főműve. A novellák jelentős része kamaszkori élményeket dolgoz fel vagy olyan környezetben játszódik, így a korábban már magyarul olvasható hosszabb darab a fiúról, akinek fütyijét leharapta egy kutya, vagy az iskolai bandaháborúkat feldolgozó írás. Egy írás sem nélkülözi a ma igazán trendinek számító Latin-Amerika-szagot. A kötet jól illik az üdvözlendő divatba, hogy egyes írók munkáit a kiadók azonos arculatban jelenítik meg: így könnyebben megtalálható a könyvesboltban és otthon a polcon is jobban mutat egymás mellett a sok Llosa.

Miért ajánljuk?
Llosában nem lehet csalódni. Még a gyengébb írásain is érződik a zsenialitás és a művészi integritás. Meghatározó személyiség-alakító élményre ne számítsunk, de kellemes időtöltésre nyugodtan. Az írások hossza pedig lehetővé teszi, hogy akár ebédszünetben vagy metrón is elolvassunk egy-egy darabot - többségünkre ráfér, hogy kizökkenjünk negyedórára és átértékeljük a dolgok fontossági sorrendjét munka közben.

Megjelent:
Az Európa Kiadónál

Ára:
1800 forint

Ha halmozott társművészeti élményre vágyunk:
Feltétlenül nézzük meg a héten moziba került A motoros naplója című filmet. A filmben és a könyvben ábrázolt embertípusok kísértetiesen hasonlítanak egymásra, sőt, mint kiderült, félrészegen úszóversenyt rendezni nemcsak Llosa hőseinek jut eszébe, egyszer még maga Che Guevara is engedett a gondolat csábításának, amiért csaknem az életével fizetett - hasonlóan a Vasárnapi történet szereplőihez.

Jelenleg Llosától kapható:
A város és a kutyák (FókuszOnline)
Édenkert a sarkon túl (FókuszOnline)
Levelek egy ifjú regényíróhoz (FókuszOnline)
Szeretem a mostohámat (Libri)
Don Rigoberto feljegyzései (FókuszOnline)

Csak antikváriumban beszerezhető:
Júlia néni és a tollnok
A Zöld Palota
Halál az Andokban
Ki ölte meg Palomino Molerót?
Mayta története
Négy óra a Catedralban
Pantaleón és a hölgyvendégek

(A www.antikva.hu kínálata alapján)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK