Nagy siker a második Band Aid

Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legemlékezetesebb, legsikeresebb kislemezének kiadása után ismét összeálltak a brit hírességek, hogy újra felvegyék a Bob Geldof inspirálta, jótékonysági célból írt dalt, a Do They Know It's Christmas? című nótát. Ön most megnézheti a klip egy részét - a bemutatót húszmillióan figyelték.
Vágólapra másolva!

Geldof és az Ultravox énekese, Midge Ure 1984-ben egy negyven tagból - csupa híres, elismert zenészből, énekesből álló - csapatot hozott létre, egyetlen dal feléneklése és eljátszása végett: a jótékonysági célból megírt dal szép bevételt hozott, több mint 10 millió fontot jelentett Etiópia éhező népének. "Épp most jövök Afrikából. Borzasztó, hogy ott minden éhezéssel töltött napra úgy tekintenek, mintha az lenne a normális" - nyilatkozta Bob Geldof, aki a napokban Etiópiában járt a Comission For Africa megbízásából. Most újra összeálltak a brit zenészek, egyetlen dal miatt.

A korongon az 1984-es és az új verzió is szerepel: a Band Aid Trust a maxiból befolyt összegből a szudáni Darfúr-térség nélkülöző lakosságát támogatja. Itt lehet megrendelni.

Paul McCartney, a Coldplayből ismert Chris Martin, Jamelia és a The Darkness tagjai is azok közt voltak, akik megjelentek a stúdióban a felvételek miatt. "Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen helyzetben vagyok. Remélem, hogy jövő januárban lesz alkalmam Afrikába utazni" - lelkesedett Jamelia. Robbie Williams és Dido is igent mondtak a felkérésre, akárcsak Bono, a U2 énekese. Williams a saját részét Los Angelesben, Dido pedig Ausztráliában énekelte fel, mivel nem tartózkodtak Londonban a felvétel napján.

A lapok arról is írtak, hogy az egykori Beatle, Sir Paul McCartney, annyira kimerült, miután sikerült felvenni a Band Aid-dalt, hogy formálisan összeesett. Két óra elteltével a zenész kissé megroppant, ezt kiabálta: "Elég, nem bírom tovább, vége."

Elképesztően sokan, 20 millióan nézték a szám televíziós bemutatóját. A Band Aid-csapat klipjét csütörtökön mutatták be, délután 5:55-kor, egyszerre 30 különböző brit csatornán. "Ilyen még soha korábban nem volt, még a királyi család eseményei vagy a királynő beszéde alakalmával sem, hogy ilyen nagy számú adó egy időben ugyanazt sugározná. Azt kéne mindenképpen elérnünk, hogy mindenki, aki csak megteheti, megvásárolja a kislemezt, és ez nagyon jó reklám a korongnak" - kérték a Band Aid részéről.

Gedof is elégedett. "A dal újrafelvétele felidézte a 20 évvel ezelőtti hangulatot, visszahozta a régi emlékeket, de az emberek most már sokkal tudatosabbak, megértették, hogy milyen ügyet szolgálnak. Gordon Brown bejelentette, hogy a kormány az Államkincstárral egyetértésben egyetlen pennyt sem vesz el a Band Aid 20 maxiból és a Live Aid DVD-ből befolyt összegből. A jelentős pénzösszeget Afrika nélkülöző lakosságának megsegítésére fordítják. Akik elég idősek ahhoz, hogy a 20 évvel ezelőtti eredeti dalra emlékezzenek, biztosan felfigyeltek a kormány akkori és mostani hozzáállása közti különbségre. Ez is bizonyítja, hogy a Band Aid 20 felvételével egy új politikai szemlélet kezdődik" - nyilatkozta a BBC Newsnak.

A húsz évvel ezelőtti esemény felülmúlhatatlannak látszik, de lehet, hogy a rockzenészek és a koncertszervezők megkísérlik a lehetetlent. Az éhező afrikaiak számára egy ilyen koncert most sem oldaná meg a bajokat, legfeljebb enyhítene valamit szenvedéseiken. Ami az 1985-ös londoni és philadelphiai koncertek Live Aid videóját illeti, a felvételt 19 éven át lepte a por. A koncertet rögzítő négy képlemez megjelentetésére a Warner Vision International vállalkozott. A felfrissített anyag különlegessége a Food, Trucks and Rock and Roll című nyolcnyelvű dokumentum-összeállítás, és a DVD-n láthatók lesznek a világ más részein rendezett jótékonysági koncertek felvételei. A bevételt ezúttal is az éhezőknek juttatják el.

Az 1985. július 13-án a londoni Wembleyben és a philadelphiai JFK Stadiumban tartott szuperkoncerten fellépett (többek között) a U2, a Who, a Queen, a Dire Straits, a Boomtown Rats (Geldoffal), Tom Petty és a Heartbreakers, a Led Zeppelin, a The Pretenders, a Judas Priest, a Black Sabbath Ozzy Osbourne-nal, a Beach Boys, a Crosby, Stills and Nash, a Status Quo, a Santana (Pat Methenyvel), a Run DMC, Thompson Twins, B. B. King, Sting, Elton John, Eric Clapton, Bob Dylan (Ron Wooddal és Keith Richardsszal), Madonna, Paul McCartney (David Bowie-val és Pete Townshenddel), Patti Labelle, Phil Collins, Mick Jagger, Tina Turner, Sade, Neil Young, Paul Young, Bryan Adams és Brian Ferry.