Zsenik és bolondok

2004.11.19. 15:42

E heti könyvajánlónkban Isaac Bashevis Singer utolsó regénye, illetve Dolák-Saly Róbert és Szászi Móni humorosnak szánt Boborján című könyve mellett egy tudományos igényű, de rendkívül olvasmányos Bach-életrajzot szemléztünk. Játsszon velünk, és ha szerencsés, akár mindhárom könyvet megnyerheti!

Tartalom:
A második világháború utáni irodalom legnagyobb zsidó regényeként rendszerint a Sophie választ-ot szokták megnevezni, ami azért is furcsa, mert szerzője, William Styron déli származású, protestáns családban nevelkedett író. A huszadik század egyik legnagyobb amerikai zsidó írója viszont kétségkívül az az Isaac Bashevis Singer, aki utolsó - posztumusz megjelent - regényében éppen Styron sokat vitatott történetére reflektál. A Mesüge cselekménye szintén egy szerelmi háromszögre épül, melynek képzeletbeli csúcsaiban ugyanúgy két férfi és egy Európából menekült nő áll. A háttérben - csakúgy, mint a Sophie választ-ban - a világháborútól megtépázott óhaza titkai lappanganak, a szereplők pedig ugyanúgy képtelenek felfogni múltjukat, mint Kertész Köves Gyurija. A hasonlóságok - melyek akár a modern zsidó irodalom toposzaiként is felfoghatóak, és így Bellow-tól Wieselig minden jelentősebb írónál megtalálhatóak - azonban inkább erősítik Singer regényét, élesen szemléltetik azt a nihilizmust, mellyel a holokauszt áldozatainak kellett szembenézniük az ötvenes években.

Miért ajánljuk?
A Mesüge cselekménye számtalan olvasatot tesz lehetővé, nehéz eldöntenünk: sirassuk vagy megmosolyogjuk az együttérzést áhító hősöket, élethelyzeteiket tragikusnak vagy egyszerűen esendőnek tekintsük. A regény dinamikája rettentően hasonlít a jiddissel kevert angol nyelv ritmusához, N. Kiss Zsuzsa remek fordításának köszönhetően ez pedig a magyar változatban is tisztán érzékelhető. A Mesüge kétségkívül nem Singer legjelentősebb műve, részleteiben azonban megvillan az a tehetség, mellyel Singer többek között a Nobel-díjat is kiérdemelte. Szereplői nyomán megelevenedik az Európából átörökített zsidó életmód és -felfogás, ez azonban nem azt jelenti, hogy a Mesüge kizárólag a holokauszt elől Amerikába menekült bevándorlókról szól, ők csupán megtestesítői annak az élethelyzetnek, mikor a modern ember megoldhatatlan, viszont megkerülhetetlen problémákkal találkozik. Ahogy Bernard Malamud fogalmazott: minden ember zsidó, csak a legtöbben nem tudnak róla. 

Megjelent:
A Park Kiadó gondozásában

Ára:
2500 Ft

Singer és a Nobel:
Singer 1978-ban kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, az Akadémia indoklása szerint "érzésekkel teli elbeszélő művészetéért, mely a lengyel-zsidó kulturális gyökereken keresztül általános emberi kérdésekre keresi a választ".

Singertől még:
A Moszkát család
Gólem
New York árnyai
A rabszolga
A sátán Gorajban
A lublini mágus

Hasonló könyvek:
Philip Roth: Szégyenfolt
Bernard Malamud: Új élet
Saul Bellow: Herzog
E. L. Doctorow: Világkiállítás
Elie Wiesel: Az eskü

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK