Besúgók és elnyomók

Vágólapra másolva!
Németországból többéves ott-tartózkodás után magyarázat nélkül toloncolják ki a szerb bevándorlókat, szlovák neonácik romákat hurcolnak kényszermunkára, Kínában a mai napig ezreket ítélnek halálra. Néhány pillanatkép az elmúlt évtizedek eseményeiből, melyeket nem feltétlenül dokumentálnak a hírek. Az elsőéves Verzió dokumentumfilm-fesztivál december 2. és 5. között vetített filmjei azonban azokról az elnyomó rendszerekről is beszámolnak, melyek nem szolgálnak szenzációs részletekkel, egyszerűen csak emberek életét teszik lehetetlené.
Vágólapra másolva!

A Verzió nem az első olyan dokumentumfilm-fesztivál, mely kizárólag emberi jogi kérdésekkel foglalkozó dokumentumfilmeket mutat be. Néhány évvel ezelőtt egy Igor Blazevic nevű fiatalember a háborús Jugoszláviából menekülve Prágában lelt menedékre, ahol elhatározta, hogy a nagyközönség elé tárja azokat a borzalmakat, melyek a Balkánon és a Föld szinte minden régiójában emberek ezreinek életét keserítik meg. Vállalkozásához filmesek, politikusok támogatását szerezte meg, többek között az egykori Charta mozgalom nagy öregjei - élükön Václav Havellel - is mellé álltak. Így hat évvel ezelőtt a cseh főváros legelőkelőbb mozijaiban egy korábban még soha nem látott eseményre került sor: megrendezték az első emberi jogi filmfesztivált, mely a One World nevet kapta. A közönség reakciója minden elképzelést felülmúlt: a vetítőtermek szinte kivétel nélkül megteltek, a fesztivál után az iskolákban One World klubok alakultak, ahol gyermekek és tanárok közösen próbálják értelmezni, hogy mik történhetnek közeli és távoli országokban vagy éppen a saját házuk táján.

A cseh példán felbuzdulva a Közép-európai Egyetem Nyílt Társadalom Archívumának munkatársai elhatározták, hogy Budapesten is rendeznek hasonló, emberi jogi témájú dokumentumfilmeket bemutató fesztivált. A prágai One Worldre a budapesti Verzió lett a válasz, ahol első alkalommal huszonnégy országból összesen negyven filmet láthatunk - melyeknek több mint a felét, huszonnyolc filmet még soha korábban nem mutattak be hazánkban.

Csapdában

A könnyebb befogadhatóság érdekében a rendezők hat tematikus blokkra osztották a fesztiválon részt vevő negyven filmet. Az első, Csapdában című kategória többek között Surányi Judit díjnyertes, Tiszta románc című alkotását is tartalmazza, melye egy zavarbaejtően fiatal hajléktalan pár mindennapjait mutatja be. Hajléktalanok a szereplői az Utcaképes című dokumentumfilmnek is, mely száz utcára szorult embert, száz különböző sorsot mutat be. A Kenedi visszamegy egy szerb taxisról szól, aki a Németországból kitoloncolt romákat fuvarozza kocsiján.

Nino és Dudu a Garden-ből


Az izraeli Garden című film Nino és Dudu, két arab fiú kalandjait örökíti meg, ahogy otthonukat keresik a Gardenben, a homoszexuális prostituáltak és drogosok tel-avivi negyedében. A fiú, aki Bármiján Buddháin játszik című alkotás azt mutatja be, hogy hogyan élnek emberek a világ legnagyobb Buddha-szobrainak romjai között, melyeket a tálibok romboltak le 2001 márciusában.