Árverezik a zenei világ kincseit - és használt gönceit

Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legnagyobb árverését tervezgeti a Christie's aukciós ház, legalábbis ami a szórakoztatóipar tárgyait illeti. Már csak a gitárokból is elképesztő a felhozatal, hiszen a licitálók hozzájuthatnak George Harrison, Jonh Lennon vagy Keith Richards hangszeréhez - és ekkor még csak a rock'n'roll félisteneiről beszéltünk.
Vágólapra másolva!

A december 17-re, a New York-i Rockefeller Plazába tervezett árverésen igazi ritkaságokat, ínyencségeket szerezhetnek meg a licitálók. A George Harrison tulajdonába tartozó, de Lennon pengette Gibsonért akár félmillió dollárt is kifizethet egy lelkes gyűjtő. A gitárt a White Album felvételein használták a Beatles tagjai. A Rolling Stones gitárosa, Keith Richards által nyűtt hangszerért - melyet a hatvanas években kezelt - 400 ezer dollárt remélnek a szervezők.

Négyszáz tárgyat árvereznek majd, ezek közül hetven a Beatleshez vagy - felbomlása után - a tagokhoz tartozott. Személyes tárgyak is lesznek jócskán másoktól, elég megemlíteni Kurt Cobain kézzel írt, Courtney Love-nak címzett levelét. Cat Stevens rajongói megcsíphetik azt az ujjlenyomatot is, melyet a New York-i La Guardia repülőtéren vettek kedvencüktől 1981-ben. Madonna ruhája, melyet a Like a Virgin című dal klipjében viselt, 2500 dollárral indul, de ennél olcsóbb Alfred Hirchcock kézzel írt levele (1500 dollár), Marilyn Monroe dedikált fotója (1000 dollár), a Joe DiMaggio és Frank Sinatra által egy kaszinóban aláírt itallap (1500 dollár).

Bill Clinton szaxofonja - melyen játszott is, majd alá is írta - 3 ezer dollárról indul, de a Frank Sinatra által készített színes fotográfia, mely a ringben küzdő Muhhamad Alit és Joe Fraziert ábrázolja, már ennél többet, 5 ezer dollárt ér, kikiáltási áron. Minimum ugyanennyi pénzt remélnek a szervezők az első, Elvis által aláírt szerződéstől. A Király lejárt, American Express hitelkártyája - melyen persze már egy fillér sincs - viszont kétezer dollárról startol, ami elég jutányos ár.

A Beatles-relikviák tavaly is igen kapósak voltak, egy londoni aukción jó néhány dedikált anyag, dalszöveg, aranylemez, idáig ki nem adott fotó és ruhadarabok is kalapács alá került. A Hey Jude - Revolution kislemezért közel 11 ezer fontot adtak, az 1964-ben a Pan American Airways egyik repülőgépen felszolgált menüt ismertető lapért, melyet az együttes mind a négy tagja aláírt, 9400 fontot fizetett egy rajongó.

Idén, augusztus végén újfent kiderült, hogy az őszinte, fanatikus rajongókat még akár sztár levágott lábujjkörme is érdekli. Új hisztéria indult akkor az eBay online aukciós ház oldalán: egy szemfüles takarítónő Britney Spears használt rágógumiját helyezte kalapács alá, melynek ára napokon belül 790 fontra (290 ezer forint) szökkent.