Pulcsi, zokni, bonbon helyett

Vágólapra másolva!
A szokásos rutinnak megfelelően az ünnepek közeledtével a könyvpiac is teljesen felbolydult - az elmúlt hetekben alig győztük kapkodni a fejünket a rengeteg megjelenés láttán. Ilyenkor persze főként karácsonyi ajándék után kutatva rójuk a könyvesboltokat, ám tapasztalataink szerint szinte lehetetlen ellenállni a kísértésnek, hogy magunkat is meglepjük egy-két kiadvánnyal. A választást megkönnyítendő elolvastuk a legizgalmasabbnak tűnő könyveket az ünnepi kínálatból, és megírtuk, mit gondolunk róluk. És hogy ne tűnjön teljesen öncélúnak a válogatás, a könyveket bizony meg is lehet nyerni: húsz különböző kiadványból összesen 76 példányt sorsolunk ki. Úgy ám.
Vágólapra másolva!

Tartalom:
Andy Warhol 1975-ben megjelent könyve közel harminc év késéssel érkezett meg hazánkba, ez a tény pedig egyből furcsa csavart ad az egész popart-történetnek, hiszen történelmi távlatba helyezi, melynek éltető, sőt életre hívó eleme maga a szenzáció, az aktualitás, az ittésmost. Mindennek ellenére nehezen találunk olyan közlést, kinyilatkoztatást, mely mára érvényét veszítette volna, és valljuk be, harminc év a pop-bizniszben - főként írott formában, amely aztán tényleg letagadhatatlan, megmásíthatatlan - rettentően hosszú idő. Warhol nyilván nem mond örök érvényű igazságokat a Szépség-ről, a Hírnév-ről, az Idő-ről, a Siker-ről vagy a Művészet-ről, de mivel ezek a fogalmak nagyrészt az ő elgondolásai alapján rögzültek napjaink közgondolkodásában, csak a következőket tehetjük: vagy elfogadjuk a sokszor bántóan sekély törekvésű játékszabályokat, vagy előállunk újakkal. Maga Warhol sem javasolt mást, mikor azt állította: "A művészet ugyanolyan munka, mint bármi más."


Miért ajánljuk?
Tizenöt perc hírnév, nyolcórás film az Empire State Buildingről (rögzített kameraállásból felvéve), Velvet Underground, Campbell's leveskonzervek - csak a legismertebb példák a Warhol-legendáriumból. A popkultúra pápájára, a "Tükörre" mindenki hivatkozik, de csak kevesen tudnák valójában megfogalmazni Warhol művészi hitvallásának a lényegét, egyáltalán, hogy miként és hogyan emelte be a popot a magaskultúra érinthetetlennek hitt szentélyébe, avagy rántotta az előbbi szintjére az utóbbit. Warhol könyve nem egy remekmű, de nagy segítség azoknak, akik ha a vásznon csak egy haránt irányú ecsetvonást látnak, egyből elbizonytalanodnak. Ez nem művészet, ilyet én is tudnék, szoktuk mondani a geometriai idomok láttán, és Warhol bebizonyítja nekünk, hogy a második világháború utáni fordulatváltásról minden bizonnyal lemaradtunk, azaz igen, nem feltétlenül jó ez így, de ilyen a világ, ennek tudatában hördüljünk fel.

A művészet elválaszthatatlan az üzlettől, mondja Warhol, de ez nem azt jelenti, hogy a kettő egy és ugyanaz, sőt, akár többé-kevésbé függetlenül is éldegélhetnek egymás mellett -amennyiben jó művészetről beszélünk. Filozófiája alapján állíthatjuk, hogy Andy Warhol művészete a maga sekélyességében és felületességében is komolyan vehető, s ugyanez igaz a könyvre is. Magvas gondolatokat ne várjunk, de a Warhol-univerzumban nincs is rájuk szükség.

Megjelent:
A Konkrét Könyveknél

Ára:
2280 Ft

Warhol és az őszinteség:
"Nem arról van szó, hogy cserbenhagy a filozófiám, én hagyom cserben a filozófiámat. Többször szegem meg, amit prédikálok, mint gyakorlom."

Warholtól még:
Magyarul ez idáig nem jelent meg más műve, angolul természetesen rengeteg könyvet találunk róla. Jellemzően a Pat Hackett-tel közösen írt könyvei a legjobbak: POPism: The Warhol Sixties; The Andy Warhol Diaries.