A nagy érdeklődésre való tekintettel - meglepő ilyet hallani dzsesszműfaj kapcsán - az egyébként sem túl jó akusztikájú Kongresszusi Központból a Budapest Sportarénába költöztették át az év utolsó nagy koncertjét. December 9-én azé az énekesnőé lesz a főszerep, aki a popsztárokéhoz mérhető népszerűség, és két Grammy-díj mellett azt is elérte, hogy ne Elvis Costello feleségeként, hanem saját jogán, Diana Krallként ünnepelje a világ.

Persze talán túlzás lenne világsztárként emlegetni Diana Krallt, hiszen jobb esetben is csak a félteke egyik fele szentel neki popcsillagoknak kijáró figyelmet. Az énekesnő neve Európában inkább csak a műkedvelő közönség fülében cseng ismerősen, a tengerentúlon azonban igazi dívaként tisztelik, és ez esetben kivételesen nem az amerikaiak túlzott szenzációéhségéről, vagy a személyi kultusz iránti olthatatlan vonzalmáról van szó.

Diana Krall minden szempontból a komolyabb műfajok felől indult el a sztárság felé vezető úton ("azt hiszem, apának megvolt Fats Waller összes felvétele, és a lehető legtöbbet meg is akartam tanulni" - hangoztatja rendszerint Diana), és erről akkor sem tért le, mikor a popszakma tálcán kínálta fel számára az instant hírnevet. Minden esélye megvolt rá, hogy az ismeretlenségből kilépve Alanis Morissette-hez, vagy Celine Dionhoz mérje magát - Krall szintén kanadai születésű -, hiszen 1999-ben pár hónap alatt szinte egész Észak-Amerika megismerte a nevét. A When I Look in Your Eyes című album nemcsak a legjobb dzsesszénekesnek járó Grammy-díjat, hanem a legjobb - nem klasszikus - hangmérnöki produkcióért járó elismerést is megnyerte. A lemezt végül a legjobb album kategóriájában is jelölték a Grammyre (erre jó huszonöt éve nem volt példa), így Diana Krall nevét rögtön olyan előadók mellett említették, mint Carlos Santana, a Backstreet Boys, a Dixie Chicks vagy éppen a TLC.

Az énekesnő sikertörténete itt azonban nem szakadt meg: a lemez ötvenkét hétig vezette a Billboard dzsessz-listáját, az Egyesült Államokban több mint egymillió példányt adtak el belőle, így a When I Look in Your Eyes végül Kanada és Portugália után az Államokból is begyűjthetett egy platinalemezt. Következő albuma, a 2001-es The Look of Love szintén hasonló eladási adatokat és listahelyezéseket ért el, ennek köszönhetően például a Szex és New York című televíziós-sorozat epizódjaiban is hallhattuk a dalait, melyek aztán több hollywoodi film betétdalaként is felcsendültek. Mindezt pedig egy komoly művészi öntudattal rendelkező énekesnő érte el, aki rendszerint annyit tesz a közönségért, hogy leül a zongora mellé, és énekelni kezd.

Diana az idén megjelent, The Girl in The Other Room című album lemezbemutató-turnéja keretében érkezik Budapestre. A lemezt - melyet a közönség és a szakma egyaránt az egyik legszínesebb Krall-albumként emleget - férjével, Elvis Costellóval közösen írta és hangszerelte. A jellegzetes dzsessz alapok mellett balladák, sejtelmes blues-dalok is helyet kaptak a Girl in The Other Room-on, sőt, egy-egy szám erejéig Diana nagy példaképeit is megidézte, így hallhatunk Tom Waits és Joni Mitchell átdolgozásokat is.

Diana Krall - The Girl in The Other Room. Papp László Budapest Sportaréna (XIV., Stefánia út 2.), December 9., 20.00. Belépő: 7900 - 14 900 Ft.