Új jelöltek a rock and roll dicsőségcsarnokába

Vágólapra másolva!
Buddy Guy bluesgitáros és a U2 rockzenekar is szerepel azon öt együttes, illetve zenész között, akik eddigi munkásságuk elismeréseként jövőre bekerülnek a rock and roll dicsőségcsarnokába. Az öt formációt vagy előadót egy közel négyszáz főből álló, zenei iparban tevékenykedő, szakértőkből álló zsűri választja ki évente.
Vágólapra másolva!

Mint az esemény szervezői hétfőn bejelentették, a Hall of Fame új tagjainak beiktatására március 14-én a New York-i Waldorf Astoria szállóban rendezett ünnepi esten kerül sor. Az ötöket zenészek, szórakoztatóipari szakemberek és szakújságírók szavazatai alapján választotta ki a zsűri.

A 68 esztendős Buddy Guy az amerikai bluesgitárosok élvonalába tartozik. Számtalan lemezt adott ki, játékával gitárosok több nemzedékére volt hatással, köztük Jimi Hendrixre és Eric Claptonra is. Jelenleg Chicagóban egy igen népszerű éjszakai klubot üzemeltet - írja a Rolling Stone.

Az ír U2 a Föld egyik legismertebb és legsikeresebb kvartettjévé vált az elmúlt időkben. The Joshua Tree című albumukat nemrég minden idők legsikeresebb lemezévé választotta a nemzetközi közönség. Idén novemberben megjelent korongjuk, a How to Dismantle an Atomic Bomb is sikeres: jelenleg a második a Billboard magazin eladási listáján.

Szintén bekerül márciusban a rock dicsőségcsarnokába az O'Jays. A soul-banda a 70-es és 80-as években sok dallal szerepelt a slágerlistákon. Az 1958-ban, Ohióban alakult formáció 1972-ben a Love Train-nel hívta fel magára a figyelmet (első volt a listákon), majd a következő nyolc évben kilenc daluk került be a Top 40-be.

Percy Sledge soulénekes az 1966-os, immár klasszikus szerzeménnyel, a When a Man Loves a Woman című örökzölddel lopta be magát a közönség szívébe.

Az ötödik jelölt az angol Pretenders. A banda a brit punkhullámot lovagolta meg 1978-tól kezdve, összesen hat daluk került be a Top 40-es listára, köztük a Back on the Chain Gang és az I'll Stand By You - írja a Rolling Stone magazin.

A dicsőségcsarnokba csak olyan zenészek kerülhetnek be, akik első lemezének megjelenése óta legalább 25 év telt el. Erre célozva a U2 tagjai korainak tartják a jelölésüket. "Mi még nagyon fiatalok vagyunk" ehhez - mondta Adam Clayton basszusgitáros, miközben Larry Mullen dobos pedig úgy vélekedett, hogy a U2 még 25 év múlva is játszani fog.