Az év legsikeresebb koncertjei

Vágólapra másolva!
Idén ismét bebizonyosodott, hogy bár a nyolcvanas éveket már jócskán magunk mögött hagytuk, a legtöbben még mindig nem tudjuk feledni a korszak sztárjait. Az Egyesült Államok koncertbevételei legalábbis ezt támasztják alá: fellépéseiből idén Prince kasszírozott a legtöbbet, de az első tízbe került Elton John, Madonna, Sting és a Van Halen is.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi tendencia, hogy a lemezeladások csökkenésével párhuzamosan egyre jobban felértékelődnek az elő koncertekből származó bevételek. Egyes szakértők szerint a világhálón gyorsuló ütemben teret nyerő fájlcserélő hálózatoknak hála a közeljövőben még a legnagyobb sztárok is pusztán a koncertbevételeikből fognak megélni, s bár ez az állítás egyelőre meglehetősen távol áll a valóságtól, érdekes megfigyelni, hogy anyagi szempontok alapján mely sztárok turnéja volt idén igazán sikeresnek mondható.

Az amerikai Pollstar jegyiroda kimutatásai szerint az idei év nyertese Prince lett, akinek összesen 87.4 millió dollárral (15.7 milliárd forinttal) nőtt a bankszámlája a jegyeladások után. Ezzel Prince nemcsak az idei elsőséget szerezte meg, hanem a nyolcadik helyezést is minden idők legsikeresebb turnéinak képzeletbeli listáján, melyet a Rolling Stones 1994-es koncertsorozata vezet, 121.2 millió dolláros (21.8 milliárd forintnak megfelelő) bevétellel.

A hihetetlenül népszerű Musicology turnénak köszönhetően természetesen az azonos című lemez eladásai is hasonlóan alakultak: a számok alapján minden koncertlátogató megvette a lemezt is. A 46 éves énekes sikerszériája ezzel idén még nem ért véget, hiszen idén bekerült a Rock and Roll hírességeinek csarnokába is (ami a tengerentúlon nagyjából a hallhatatlanságot jelenti), valamint öt Grammy-jelölést is besöpört, igaz, díjból nem jutott neki.

Nem sokkal Prince mögött lemaradva Celine Dione lett a második 14.4 milliárd forintnyi bevétellel, igaz, ő szerződése értelmében kizárólag a Las Vegas-i Caesar Palace-ban vállalhat fellépést - idén összesen 154-et - és ez a következő két évben sem lesz másként. A lista dobogósa lett még Madonna 79.5 millió dollárral (14.2 milliárd forint), a Metallica végzett a negyedik helyen (10.8 milliárd forint), a hatodik pedig egy szintén nem mai, de idén összeállt zenekar, a Van Halen lett 9.7 milliárd forintnak megfelelő jegybevétellel.

A lista további helyezéseit is inkább a rock- és poplegendák uralták, mint a feltörekvő tehetségek: Sting a nyolcadik helyezést kaparintotta meg, Elton John lett a tizedik, őt közvetlenül Rod Stewart követte, de a búcsúturnézó Cher, Eric Clapton, az Aerosmith és Phil Collins szintén befért még az első huszonötbe.

Az utóbbi évek sztárjelöltjei közül egyedül Usher, Kid Rock és John Mayer fért be a legjobbak közé, ám ők is csak a huszonötös lista utolsó helyein szerepeltek.

A legdrágábban idén Elton John adta a jegyeket (átlagosan 30 ezer forintért lehetett megnézni élőben Eltont), ehhez képest Prince meglehetősen nagyvonalúnak bizonyult, hiszen az ő fellépéseire átlagosan 10 ezer forintért lehetett bejutni. Valószínűleg az olcsó jegyár is magyarázza, hogy Prince töltötte meg a legtöbbször a stadionokat (összesen 1.4 millió jegy kelt el koncertjeire), de a Metallicát is több, mint egymillió rajongó nézte meg élőben.

A legtöbb koncertet idén Celine Dion adta


A Pollstar kimutatásai alapján 2004-ben az Egyesült Államokban átlag 3.5 százalékkal lettek drágábbak a jegyek, egy átlagos koncertre úgy 52 dollárért (kicsit több, mint kilencezer forintért) engedték be az embert. A jegyeladások számát tekintve azonban csökkenő tendencia vázolható fel: idén 37.6 millióval kevesebb belépő kelt el, ami három százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. A jegyirodák mindenesetre bizakodóak a jövő évet illetően, hiszen turnézni fog a U2 és a Rolling Stones is, akik már bőszen dolgoznak a következő lemezükön.