Ötszáz dollárt ér Elvis ajkának érintése

Vágólapra másolva!
Víz volt abban a műanyag pohárban, melyből egykor Elvis Presley kortyolt egyet, és egy testőr közvetítésével egy tini rajongó tulajdonába került. Az időközben felnőtt szemtanú a vizet a napokban 455 dollárért adta el, a pohártól azonban egyelőre nem akar megválni.
Vágólapra másolva!

Egy Wade Jones nevű ifjú Elvis-rajongó kaparintotta meg 1977-ben a poharat egy Észak-Karolinában rendezett koncert során - írja a BBC. A műanyag tárgynak felettébb megörült az akkor 13 éves legény, hiszen látta, amint a Király kezébe fogja és belekortyol, miközben épp az együttes tagjait mutatja be a közönségnek. Az élelmes ifjú a poharat később szerezte meg, mikor megkérte a biztonsági embert, hogy adja oda neki szuvenírként.

A Greensboróban rendezett koncert óta sok év telt el: az Elvis-rajongó számára felbecsülhetetlen értékű kincs 1985-ig mélyhűtőben pihent, majd a víz egy zárt üvegcsébe került. A csalafinta gyűjtő külön értékesítette a műanyag fiolába zárt vizet, és majd talán a pohártól is megválik. Azt, hogy Elvis ajkát valóban érintette víz, pusztán Wade Jones állítja - ám ennek ellenére így is akadt olyan fanatikus, akinek közel ötszáz dollárt megért az ereklye. A napokban kelt el az interneten, 455 dollárért.

Akkor döntött úgy, hogy értékesíti a tárgyakat, mikor tudatosult benne, hogy egy pirított sajtos szendvicset, melyről Szűz Mária arcképe nézett vissza, 28 ezer dollárért vett meg valaki az eBay egyik árverésén.

"Az egy dolog, hogy Elvis-rajongó valaki. De ha elmondod, hogy van nálad egy ilyen pohár víz, akkor nyomban azt hiszik, hogy fanatikus vagy. Én nem vagyok olyan, mint azok, akik licitálnak erre a vízre" - magyarázkodott Jones.

Tavaly árverésre került Elvis egy foga és egy hajtincse is. A tulajdonos százezer dolláros, azaz mintegy 22 millió forintos kikiáltási áron bocsátotta áruba a becses relikviákat. Azért döntött eladásuk mellett, mert már nem tudta fizetni a tárgyak biztosítási költségeit.

Egyre bizarrabb tárgyak kerülnek virtuális kalapács alá. Augusztusban hisztéria indult az eBay online aukciós ház oldalán: egy szemfüles takarítónő Britney Spears használt rágógumiját árulta, melynek ára napokon belül 790 fontra szökkent. 75 dolláros kikiáltási ár mellett már lehetett alkudni Britney eldobott cigarettacsikkére, jól látható rúzsnyomokkal.

Pár napja pedig egy amerikai nő apjának szellemét bocsátotta árverésre az eBay internetes aukciós oldalon. A felajánló állítása szerint azután döntött az árverés meghirdetéséről, mikor hat éves kisfia arra panaszkodott, hogy fél otthon, mert házukat nagyapja szelleme járja - írta a BBC News. Az árverés győztese a nagypapa sétapálcáját kapja meg azzal a feltétellel, hogy írnia kell egy elismervényt a kisfiúnak a pálca, és ezzel a kísértet átvételéről. A szellemre eddig 30 ajánlat érkezett, a legmagasabb tét 78 dollár.