Segélylemezek helycserés támadása

Vágólapra másolva!
Az afrikai éhezők megsegítésére világsztárok közreműködésével újra felvett karácsonyi dal (Do They Know It's Chistmas?) négy hét után a 2. helyre csúszott az angol slágerlistán.
Vágólapra másolva!

Paul McCartney, Dido, Robbie Williams, Bono, Jamelia - csak néhány név a hosszú listáról: ők készítették az 1984-es, jótékonysági célból írt és előadott dal új verzióját, mely most lecsúszott a második helyre. A britek "mentségére" szolgáljon, hogy az élre Steve Brooksteint, az X Factor valóság-show győztesét juttatták az Against All Odds című dalával, amelynek bevételéből az ázsiai szökőár áldozatainak családjait kívánják támogatni. A 40-es kislemez lista 3. helyére Kylie Minogue I Believe In You című dala lépett.

A Band Aid 20 kislemeze jó pár hétig terpeszkedett a lista élén, így nem meglepő, hogy a BBC összesítésében is ez végzett első helyen, a tavalyi évet tekintve. Akárcsak a húsz évvel ezelőtti elődje (melyben olyan nevek szerepeltek, mint George Michael, Boy George, a Duran Duran, a Bananarama tagjai, Phil Collins, Paul Young, Sting, Bob Geldof), ez a kislemez is az első helyen karácsonyozott.

Valószínűleg minden idők (anyagilag) legsikeresebb jótékonysági kislemezét az USA For Africa vette fel 1985-ben, mikor az amerikai popzenei élet nagy sztárjai álltak össze, hogy kövessék és túlszárnyalják a Band Aid eredményét. A nyilván mindenki által ismert We Are The World című dalt Lionel Richie és Michael Jackson írták, Quincy Jones volt a producer. A felvétel Grammyt is hozott a konyhára.

A magyar kislemez-lista (melyen nem szerepel segélylemez) igen vegyes képet mutat: a Mahasz-oldalán Zorán A körben című dala után a Metallica jön, majd Ágnes Vanilla tűnik fel a dobogó alsó fokán.