Minden idők legjobb dalai

Vágólapra másolva!
Ilyesféle listák szinte hetente készülnek, gyakran állítják össze a legjobb albumok, rockdalok, koncertek vagy épp legszebb énekesnők, legformásabb combok listáját. Ez most annyiban érdekes, hogy ezúttal nem szakmai zsűri szavazott. A nyolcvanas évek előadói bizonyultak a legnépszerűbbnek, utánuk a hetvenes évek együttesei, énekesei és dalaik következtek.
Vágólapra másolva!

A legújabb összesítésben a Led Zeppelin Stairway To Heaven című dala bizonyult minden idők legjobb popdalának - egy héttel azután, hogy egy másik szavazáson az eddigi legjobb rockszerzeménynek választották.

A Virgin Radio listáján Robert Plant együttesének dalát a U2 követi a One című szerzeménnyel. A dobogó alsó fokára a Guns N'Roses léphetett, a nyolcvanas évek végén nagy sikert aratott Sweet Child O' Mine-nal.

Ezúttal nem szakmai zsűri szelektált, nem őszülő, tekintélyes zenészek vagy kritikusok mazsoláztak a dalok közt - 20 ezer szavazat érkezett, zenerajongóktól. Érdekesség, hogy a Beatles nem került be a tízes listára, ami arra utal, hogy a fiatalabb korosztály már nem annyira hallgatja szülei zenéit. A Let It Be csak a 11. helyre futott be, de Lennon békehimnusza azért megmentette a liverpooli gombafejűek becsületét: az Imagine a hatodik pozícióban végzett.

Az első húszba befért még az Under The Bridge (Red Hot Chili Peppers), az Every Breath You Take (Police), a Heart Of Glass (Blondie) vagy épp az Another Brick In The Wall (Pink Floyd).

A Virgin Radio közlése szerint az évtizedek harcát a nyolcvanas évek nyerték, abból az időszakból került be a legtöbb dal az 500-as listára. Az évtized, mely többek közt Madonnnát, a Police-t és a Duran Durant jelentette sokaknak, 158 dallal szerepel a tágabb listán. A hetvenes évek 141 pozíciót szereztek, szemben a kilencvenes évek 95 helyével. Az 500-as listára stílszerűen hatvan nóta került be a hatvanas évekből.

A Virgin Radionál dolgozó DJ Suggs korábban a Madness frontembere volt. Rövid értékelésében megjegyezte, hogy a nyolcvanas évek nagyszerű dalokat és igen tehetséges együtteseket dobtak a felszínre, majd méltatlankodott egy kicsit, mert a Madness nagy slágere, a Baggy Trousers csak a 486. lett a listán.

Top 10:

1. Stairway to Heaven - Led Zeppelin
2. One - U2
3. Sweet Child O' Mine - Guns N' Roses
4. Everybody Hurts - REM
5. Angels - Robbie Williams
6. Imagine - John Lennon
7. Bohemian Rhapsody - Queen
8. Bitter Sweet Symphony - Verve
9. Hotel California - Eagles
10. Trouble - Coldplay