Franz Ferdinand: töretlen lendület

Vágólapra másolva!
A Franz Ferdinand volt Nagy-Britannia tavalyi büszkesége a zenében. A Brit Awards részben róluk fog szólni, ugyanis közzétették a jelöltek listáját - és az együttes öt kategóriában is feltűnik.
Vágólapra másolva!

Öt jelölést kaptak, ami még a Darkness tavalyi eredményénél is jobb - könnyen nyerhetnek a legjobb brit együttes vagy épp a legjobb album kategóriákban. Az egyik legnagyobb ellenfelük a négy alkalommal jelölt Muse lehet.

A női előadóknál - többek között - Jamelia, Amy Winehouse és Natasha Bedingfield küzdenek meg egymással, a brit együtteseknél pedig a már említett Muse és Franz Ferdinand előtt akár a Keane is befuthat - ezek a csapatok természetesen a legjobb nagylemez kategóriában is vetélkednek egymással.

A legjobb kislemezek kategóriájában felbukkan az 1984-es, jótékonysági célokból megírt dal, a Do They Know It's Christmas? újabb verziója, a Band Aid 20 nevű alkalmi formáció előadásában, de feltűnik itt Will Young Your Game-je vagy Jamelia Thank You című dala is.

Forrás: Red Dot

A skót Franz Ferdinand 2004-ben a teljes ismeretlenségből a szigetország és a világ zenei élvonalába került, bemutatkozó albumukból megjelenése óta több mint egymillió darabot adtak el világszerte, koncertjeik mindenhol telt ház előtt zajlanak. Ez az együttes bemutatkozó lemeze kapta tavaly szeptemberben a legjobb nagy-britanniai, illetve írországi albumnak járó Mercury Music-díjat. A 25. Brit Awards alkalmával nagy esélyesek még a legjobb "brit újonc" kategóriában - azaz könnyen elképzelhető, hogy a sikerszéria folytatódik.