Kennedy és a japán kapcsolat

Vágólapra másolva!
E heti könyvajánlónkban bizonyítjuk, hogy a szakszervezetek és munkásmozgalmak ellenére Nagy-Britannia igenis izgalmas és szerethető hely volt a hetvenes években, valamint egy méltatlanul mellőzött japán író frissen megjelent regényével is előrukkolunk. John F. Kennedy családi titkainak kiteregetése pedig már csak ráadás. Ha játszik velünk, nemcsak olvashat a könyvekről: meg is nyerheti azokat!
Vágólapra másolva!

Tartalom:
Jonathan Coe első magyarul megjelent műve igazi coming to age regény: négy birminghami tinédzser iskoláséveinek krónikája a munkásmozgalmak és sztrájkok emlékétől terhes hetvenes évekből. A regényt azonban mégis inkább a Huckleberry Finn örökösének mondanánk, mintsem a manapság divatos ifjúkori trendregény újabb példájának - azaz a főszereplők kalandjai csak eszközül szolgálnak az elvontabb s bizonyos értelemben máig meg nem oldódott problémakörök szemléltetéséhez. Szó esik az északír konfliktusról, a walesi autonómia érzékeny kérdéséről, a klasszikus rock hanyatlásáról és a punk felemelkedéséről, a rasszizmus elterjedéséről, a szakszervezetek és a vállalatok szembenállásáról, sőt a politikai bal- és jobboldal ellentéteiről. Az elvek és eszmék összecsapását rendszerint egy osztálynyi (ám nem egy osztályba tartozó) összezavarodott tizenéves élményein keresztül tárja Coe az olvasó elé, így tehát a Thatcher-kormányt megelőző zűrös periódus összképe még a kortól és nemzettől független kamaszkori bizonytalanságokkal is bonyolódik, barátság, szerelem, miegymás. A Trógerek klubja hősei éles vonalakkal megrajzolt, szerethető karakterek, Nick Hornby szereplőinek egy évtizeddel korábbi és néhány évvel fiatalabb, ám mégis komolyabb, gondterheltebb kiadásai.

Miért ajánljuk?
Mert a popkultúrához kapcsolódó rengeteg utalás ellenére a Trógerek klubja kétségkívül fajsúlyos regény, s erre már önmagában is kevés példa akad. A négy főhős különbözősége nemcsak konfliktuskeltő elem, hanem négy világnézet, négy analitikus elme elhatárolódása egymástól, azaz Coe nemcsak néhány eltérő személyiségjegyet dob be, hogy ezáltal színesítse a regényfolyamot. A karakterek felvázolásában végig következetes marad, tulajdonképpen négy fejlődésregényt ír egyszerre (eltérő hangsúlyozással persze), ez pedig ítélet nélküli értékütköztetésre is alkalmat ad. Egyszóval a Trógerek klubja nemcsak érdekes és olvasmányos, hanem kitűnően megírt regény is egyben, melynek alig várjuk a folytatását (A zárt kör, hamarosan) - noha a sorozatokért sosem voltunk oda igazán.

Megjelent:
Az Ulpius-ház gondozásában

Ára:
2480 Ft

Hasonló könyvek:
Benjamin Lebert: Crazy
Enrico Brizzi: Jack Frusciante otthagyta a bandát
Gerlóczy Márton: Igazolt hiányzás
Nick Hornby: Egy fiúról