Feloszlik a Nyers

Vágólapra másolva!
Hosszas egyeztetés és morfondírozás után a Nyers együttes tagjai arra a végleges elhatározásra jutottak, hogy megszüntetik a zenekar működését. A jövőjét továbbra is a zenében elképzelő Czutor Zoltán új impulzusokat, friss lendületet keres, ezeket pedig új társak hozhatják. Nyáron az újraforgatott Tüskevár zenéje vár rá, de más tervei is vannak.
Vágólapra másolva!

A gyermekkoruk óta együtt játszó Nyers-tagok elköszönésképpen a 2005. év néhány tavaszi klubkoncertjén és fontosabb fesztiváljain utoljára lesznek láthatóak együtt a nagyközönség számára. A Nyers megszűnésével párhuzamosan megjelenik egy tíz évre visszatekintő koncertalbum és egy a zenekar klipjeit és egyes tv-felvételeit, valamint fotókat és egyéb grafikákat is tartalmazó DVD kiadvány is. A frontember, Czutor Zoltán mindenképp folytatja zenei tevékenységét főfoglalatosságként, de a Nyers név már a múlté marad.

"Zenei téren nincs konfliktus társaim és köztem, csak annyi történt, hogy szerettem volna, ha jobban aktivizálják magukat. Sajnos a tevékenységek 80-90 százaléka rám maradt, és úgy éreztem, ha én nem teszek meg valamit, akkor az nem is jön létre" - mondta az [origo]-nak a frontember, aki szerint meg lehet élni a zenélésből. Czutornak sikerült, mert rádióban vezet műsort, újságnak ír, kapja a jogdíjakat, így számára egyértelmű, hogy nem puszta hobbiról van szó, hanem annál többről.

A válás a zenekari tagok passzivitásának következménye, a továbblépéshez viszont már új társakra lehet szükség. "Még nem tudom, hogy mit hoz a közeljövő. Több esély mutatkozik, több formáció is szóba jöhet, de még nem akarok neveket mondani. Reklámzene, színház, filmzene is lehet, és ami külön érdekesség, hogy idén nyáron újraforgatják a Tüskevár című filmet, engem kértek meg zeneszerzőnek" - mesélte a zenekar alapítója.

Az új nagylemez elkészítése előtt van a banda, de Czutor szerint nem tenne már jót, ha a régi csapattal rögzítenék a dalokat. "Azt szeretném, ha az én stílusom mellé mások is tennének valamit. Nehéz beindítani egy új együttest, ismeretlen, új névvel. Viszont ha Czutor néven folytatom, akkor az új társak hihetik azt, hogy ez az én zeném, ők csak másodrangúak" - elmélkedett a Nyers szerzője.

A szakításról döntő megbeszélés is indulatmentes, nyugodt volt - ami talán egyféle jelzése annak, hogy másokban nem lobog annyira a tűz: "Néhányan szeretik, ha más megmondja, hogy mit kell csinálni, ez egy kényelmes dolog. Korábban abból voltak vitáink, hogy a többiek nem jöttek ki Amerikába szerencsét próbálni, de néha abból is baj volt, hogy fel kell jönni Pestre. Los Angeles, felköltözés Budapestre, lettek volna lehetőségek, de ment a vonakodás. Most elválunk, de barátok maradunk. Ám attól tartok, hogy aktívan már nem fog feltámadni a Nyers."