Houdini és a diktátorfeleségek

Vágólapra másolva!
Szokásos heti könyvajánlónkban ezúttal egy fiatal magyar író hasnovelláiról adunk számot, bemutatjuk Harry Houdini legendásan daliás alakját, sőt még a történelem legnagyobb diktátorai mögött megbújó asszonyokról is ejtünk néhány szót. Játsszon velünk és nyerje meg a könyveket!
Vágólapra másolva!

Tartalom:
Cserna-Szabó fiatal szereplője a magyar kortárs irodalom játszóterének: eddig mindössze három novelláskötetet olvashattunk tőle, a nemrégiben megjelent Levin körút szintén rövid elbeszélések gyűjteménye. Jóllehet, Cserna-Szabó már rögtön a szennycímlapon pontosít - saját megfogalmazása szerint hasnovellákról és gasztroesszékről beszélhetünk -, mi mégis úgy gondoljuk, hogy az evés-ivás témája csak apropó, mely árnyaltabb, főként a férfilét problémáit körüljáró elmélkedéseknek ágyaz meg. Meglehetősen sovén, de minimum férfiközpontú világ köszön vissza a Levin körút oldalairól, az elbeszélések többségét a Kispál és a Borz által is megénekelt Ágy asztal tévé háromszögében érlelték. Elmennénk azonban a novellák valódi értéke mellett, ha a politikai korrektség torz lencséjén keresztül vizsgálódnánk Cserna-Szabó konyhájában, ne tegyük tehát. Hiszen a szerző maga is bevallja, hogy ez az univerzum azért korlátolt - beszédes, hogy a Cserna-Szabó alteregójának tanítója, aki egyébként már a korábbi ciklusokban is feltűnt, egyszerűen csak mint "Apám hasa" jelenik meg a történetekben -, és még akkor is az öniróniáért nyúl, mikor mások már csak citromfűvel, esetleg kurkumával hintenék meg a készételt. Ne azt várjuk tehát, hogy a könyv végre felszabadítja az eddig jó esetben is demilitarizált zónaként működő konyhahelyiséget, egyszerűen egy kötetre való elbeszélést kapunk kézhez, melyek eredeti fogalmazásban, friss, de legalábbis annak ható anekdotákkal fűszerezve világítják meg a másnaposság, a nemiség és a teltségérzés, valamint a kafkai Átváltozás inverze közt rejtett összefüggéseket.

Miért ajánljuk?
A Levin körút nyelvi leleményessége, gazdag képzelőerővel megtoldott közéletisége már önmagában is figyelmet érdemel, Cserna-Szabó igen fiatalon rálelt arra a hangra, melyet csiszolnia érdemes, főként a témaválasztás oldalától kezdve. Nem lehet azonban szó nélkül hagyni a kötet külső megjelenését, tördelését és egyéb tipográfiai sajátosságait. Az illusztrációk többségét maga az író válogatta, ezt egyébként sejteni is lehet abból a diszkrét összekacsintásból, mely szöveg és kép között születik oldalról oldalra. Cserna-Szabó él a vizuális humor lehetőségével, sőt láthatóan jól érzi magát abban a helyzetben, hogy képi rímeket is faraghat mondanivalójához. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a nyomdai előkészítést, sőt a papírminőséget, borítót, egyáltalán, az egész könyvet mint tárgyat tekintve a Levin körút évekkel megelőzi a jelenlegi magyar könyvgyártást.

Megjelent:
Az Ulpius-ház gondozásában

Ára:
2480 Ft

Cserna-Szabótól még:
Fél négy - séta tizenhét lépésben
Fél hét
Félelem és reszketés Nagyhályogon

Hasonló könyvek:
Krúdy Gyula: Az emlékek szakácskönyve