Ray Charlesé az év albuma a Grammy-gálán

2005.02.14. 6:56

Ray Charles emléke dominált a 47. Grammy-gálán, ugyanis a 2004-ben elhuny kiváló zenész - és albuma - összesen kilenc posztumusz díjat kapott. Ezzel rekordokat adott át a múltnak, hiszen az 1999-es Supernatural, Santanától, vagy az 1983-as Thriller, Michael Jacksontól nyolc-nyolc trófeát hoztak. A U2, Usher, Norah Jones és Kanye West három-három díjat vihetett haza.

A zenei elismeréseket közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban adták át Los Angelesben, a Staples Centerben. Ray Charles Genius Loves Company című duett-albuma nyerte a 47. Grammy-díj három legfontosabb elismerése közül az év felvétele és az év albuma díjakat, a legjobb dalnak járó elismerést pedig John Mayer vehette át Daughters című szerzeményéért, amelyet saját maga adott elő.

A legtöbb trófeát Ray Charles posztumusz albuma, a Genius Loves Company nyerte el. A soul öregapja előtt John Lennon kapta meg halála után a legjobb albumért járó elismerést: a volt Beatles-tag az 1980-as Double Fantasy című lemeze miatt kapott posztumusz-díjat.

Négy díjat nyert Alicia Keys. A U2 együttes mindhárom jelölését díjra váltotta: Vertigo című daláért övé lett a legjobb rockdalért, a legjobb rockteljesítményért valamint a legjobb rövid videofilmért járó trófea. Három díj jutott Usher rapénekesnek és kettő a tíz jelöléssel induló másik rappernek, Kanye Westnek.

Az év felfedezettje a Maroon 5 együttes. Szólóban is szaporította Grammyjeinek számát Norah Jones, a többszörös nyertes énekesnő is. A nyáron Magyarországon koncertező Rod Stewart élete első Grammy-díját nyerte Stardust...The Great American Songbook III című albumáért.

A rock műfaj egyik nyertese Bruce Springsteen. A metal kategória díját a Motörhead, a hard rockét a Velvet Revolver lemeze nyerte el. Díjazott lett rap kategóriában a januárban Budapesten járt Black Eyed Peas együttes. Sok év után kapott két díjat is Prince Musicology című albuma a hagyományos rhythm and blues műfajban. A country legjobb énekesnője Gretchen Wilson, énekese Tim McGraw lett. A jazz díjazottjai között van Nancy Wilson és Herbie Hancock.

Forrás: MTI
Megérkezik a Green Day

Britney Spears sem távozott üres kézzel: a dance kategóriában kapott díjat. A Green Day American Idiot című lemeze hat jelölés után elnyerte a rock albumának járó kitüntetést. A díjazottak között van Bill Clinton volt amerikai elnök - Életem (My Life) című életrajzának lemezváltozatáért kapta a Grammyt.

A hagyományos blues kategóriában Etta James, a kortárs blueslemezek versenyében pedig Keb Mo nyert. Nem kapott egyéni díjat az idén a két Grammyre jelölt Eric Clapton, aki a jövő hónapban ünnepli hatvanadik születésnapját

A dance kategória legjobb elektronikus zenei, illetve dance-albumáért járó elismerést a tavalyi Sziget Fesztiválon is koncertező brit Basement Jaxx duó hozta el, tavalyi, Kish Kash című lemezével. (Ők még az idén kiadnak egy dupla válogatásalbumot és dvd-t, egyaránt The Singles címmel.)

A hosszú videofilmek versenyét a Concert for George című alkotás nyerte, amelyben sztárok hosszú sora, köztük Paul McCartney, Ringo Starr és Eric Clapton szerepel.

MTI - [origo]

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK