Che Guevara és a cybergótok

Vágólapra másolva!
E heti könyvajánlónkban a kultuszhőssé érett gerillavezér, Che Guevera naplóját, China Miéville frissen megjelent, Arthur C. Clarke-díjas sci-fi regényét, valamint az [origo] Csevegőszobájának beszélgetéseiből válogató könyvet vettük tüzetesebben szemügyre. Ha játszik velünk, mindezt meg is nyerheti!
Vágólapra másolva!

Tartalom:
Ahogy a nemrégiben vetített filmből is megtudhattuk, az ötvenes évek hajnalán egy fiatal argentin orvostanhallgató és barátja nekivágott, hogy ósdi Norton motorkerékpárjával meghódítsa Dél-Amerikát. Szándékosan nem említjük Che Guevara nevét, hiszen Castro hatalomátvételének egyik központi figurája, később a baloldali fiatalság pólóra vasalható ikonja ekkor még csak tanulta a pánamerikai üggyel kevert proletárdiktatúrát, s ügye sejtjük, hogy Kubának sem olyan jövőt képzelt, mely kizárólag a Commandante akaratának függvénye. Az útinapló tehát nem politizál - mint ahogy a filmváltozathoz csíptetett vörösfarok igen -, hiába is próbálja a borító izzása ezt sugallni. A motoros naplójá-t egy középosztálybeli család burkában felnőtt és ebből fakadóan rettentő érzékeny fiatalember írta. Megfigyelései ennek ellenére pontosnak tűnnek, érzékletesen mutatják be a kontinens dicső múltját - melynek Caracastól délre sokszor nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint a jelennek -, az ott élő embereket és persze a lélegzetelállítóan gyönyörű látványt, melyet hol a véget nem érő pampák, hol az Andok keskeny szurdokai szolgáltatnak. Azt mondhatjuk tehát, hogy ez a könyv elsősorban Dél-Amerikáról szól, melyet kár lenne elrontani azzal, hogy a sorok között a nagy Che után kutatunk benne. Kár lenne, mert a napló líraisága nyomán egy roppant tehetséges író alakja körvonalazódik előttünk, aki forradalmi eszmék nélkül is érdemes a figyelmünkre.

Miért ajánljuk?
Mert élvezetes, könnyed stílusban olvashatunk arról, hogy kik voltak az ajmarák, hogy miért nincsenek Chilében hivatásos tűzoltók, holott rengeteg a tűzeset, hogy mire elég öt sol. És persze ott van a Machu Picchu és a Huayna Picchu is, egyszóval az egész dél-amerikai kolorlokál, a maga nyomorával és gyönyörűségével együtt. Ennek pedig mostanában amúgy is divatja van, egyszóval ha adunk magunkra valamit, tudnunk kell, hogy mi a különbség a mate és a pisco között - előbbi az argentinok, utóbbi a peruiak nemzeti itala.

Megjelent:
Az Ulpius-ház gondozásában

Ára:
2480 Ft

Amit mindenképpen tudnunk kell:
A Che előnév egyáltalán nem csak Ernesto Guevara sajátja. Latin-Amerikában rendszerint az argentinokat hívják így hazájukon kívül.

Che Gueavarától még:
Újra az úton (Még egyszer)
Bolíviai napló

Che Guevaráról:
Nemere István: Che Guevara magánélete
Hilda Barrio: Che Guevara legendája
Moldova György: A napló

Hasonló könyvek:
Jack Kerouac: Úton
George Orwell: Csavargóként Párizsban, Londonban