Nézze meg az idei év legjobb sajtófotóit!

2005.02.22. 18:28

Január harmincadikán hirdették ki a huszonharmadik Magyar Sajtófotó pályázat eredményeit. A 266 szerző által beküldött 6783 kép közül idén Dezső Tamás az Ügető bezárása kapcsán készült sorozatát hozta ki legjobbnak a zsűri, de Dezső a nem hivatalos abszolút versenyben is győztesnek mondhatja magát, hiszen a meghirdetett tizenhatból tíz kategóriában lett díjazott. Többek között az ő képei is láthatóak lesznek a Művészetek Palotájában április 21-én nyíló XXIII. Magyar Sajtófotó-kiállításon.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyar Fotóriporterek Társasága által hagyományosan év végén meghirdetett pályázatra idén tízzel több alkotó jelentkezett, mint tavaly, de emelkedett a beküldött képek száma is: az előző pályázatra 5317 felvétel érkezett, míg idén 6783 fotó közül válogathatott a Féner Tamás vezette zsűri. A legkiemelkedőbb teljesítményért járó nagydíjat Dezső Tamás Az Ügető végnapjai című sorozata kapta, de Józsefváros című képéért neki ítélték a másik presztízselismerést, a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat is.

A művészet és tudomány sorozat kategóriában is a szabadúszó Dezső Tamásé lett a legjobb munka: Építkezés címmel az Orczy téren épülő irodaház munkálatait örökítette meg. Második lett a Népszabadság fotósa, Domaniczky Tivadar az Omega visszatéréséről készült sorozatával, a harmadik helyet pedig Pólya Zoltán Képszótár című sorozatának ítélte oda a zsűri. Egyediben első helyet nem adott ki a zsűri, a második Sulyok László, a harmadik Hajdú D. András lett.

Sport egyediben a Nemzeti Sport munkatársának, Németh Péternek a felvétele lett a legjobb: a Sapka-labda című kép a Ferencváros-Újpest rangadó egyik mozzanatát ábrázolja. Második lett Neubauer Rudolf a paralimpián készített fényképével, harmadiknak Korponai Tamás Pofon című képét hozták ki.

A Sport sorozat kategóriában Domaniczky Tivadar a fedettpályás atlétikai világbajnokságon készült szériája nyerte el az első helyezést, de a tavalyi paralimpián is több kivételes szimbolikájú kép készült: a Gyűrű Attilával második helyen osztozó, illetve a harmadik helyezést is megszerző Illyés Tibor kivétel nélkül itt készítette felvételeit.

Természet és környezet egyediben csak az első helyet ítélte oda a zsűri: Kurucz Árpád Holtak városa című felvétele a mogyoródi temetőt ábrázolja napnyugtakor.

Kurucz Árpád: Holtak városa


Ugyanezen kategória sorozatában Kudász Gábor Arion különös városértelmezése lett az első: a Budapesti Ikonok a főváros különleges fényeit, építkezéseit, furcsaságait örökítik meg. A második helyezett Dezső Tamás sorozata lett: képein a valamikori Kender, jelenleg Auróra utca 5. szám alatti bérház apró részletei láthatóak. Ebben a kategóriában harmadik helyet nem adott ki a zsűri.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK