Idén keddre esik március tizenötödike, ami azt jelenti, hogy az egynapos nemzeti ünnep egyből négynapos hosszú hétvégévé bővül. Bár ebben az évben nem épül pontonhíd a Dunán, a szokásos ünnepi forgatókönyv azért méltó megemlékezést kínál a Kossuth tér - Nemzeti Múzeum - Petőfi-szobor alkotta háromszög mentén. Előtte pedig rengeteg lehetőség adódik a kikapcsolódásra: a tucatnyi külföldi fellépő mellett hátizsákosok és pszichológusjelöltek is gyülekezőt tartanak a fővárosban, sőt, még bangkoki punkok is bejelentkeznek egy éjszakára.

Ha pontosan összeállított terv szerint, a lehető legkevesebb holtidővel számolva kívánjuk átmulatni az ölünkbe pottyant négy szabadnapot, péntek esti nyitóbulinak válasszuk a Gödörben tartott Backpackers' Spring Festivalt - más, a megszokottól eltérő program amúgy sem kínálkozik erre az estére. Az Erzsébet téren viszont annál nagyobb lesz a felfordulás: egymás után színpadra lép a ColorStar, a MásFél és a Korai Öröm, erre az estére tehát a pszichedélia, a rozsdazene és a sámánsóhaj lesz a hívószó. Mindezt 1800 forintért élvezhetjük.

A szombat már több különlegességet kínál: először is itt van a brit The Tarantinos fellépése a Petőfi Csarnokban. Az együttes három éve járt már nálunk a Szigeten, akkor még hiányzott a Kill Bill filmzenéje a repertoárjukból. Merthogy a hét tagból álló zenekar kizárólag Tarantino-filmslágereket játszik, melyekből akad azért egy koncertre való. Mindezt teszik a legnagyobb átéléssel, tehát nemcsak megkísérlik elhümmögni a Jungle Boogie-t, közben be is öltöznek: Mr. Narancsnak vagy egyéb színkódolt bankrablónak, öregedő légiutas-kísérőnek, esetleg kiégett bérgyilkosnak, problémamegoldónak. Zeneileg talán a főprodukciónál is ütősebbnek ígérkezik Alan McGee levezetőnek szánt fellépése. Ő - amellett, hogy lemezlovasként előszeretettel keveri a Beatlest a White Stripesszal, illetve mindezt a Depeche Mode-dal vagy akár Ennio Morricone szerzeményeivel - egyszerűen csak zenekarokat fedez fel: eddig a Jesus and Mary Chain, a Primal Scream, illetve az Oasis felfuttatását köszönhetjük neki, de egy ideje már a Libertinest is ő menedzseli.

Szombaton mutatja be új lemezét a nemrég nálunk járt Marcel az A38-on: harmadik, Gamblers' Delight című albuma az első, melyet az LTJ Bukem neve által fémjelzett Cookin Records ad ki, ezzel a magyar elektronika ifjú reménysége újabb meghatározó lépést tett a nemzetközi hírnév felé. Az ünneplést ennek megfelelően nagyszabásúra tervezték: a komponista mellett színpadon a New York-i MC Cee-Rock, a brit Nostalgia 77 (tőlük minimum egy közepes erősségű funkrobbanást várhatunk), illetve hazai színekben MC Sena és DJ Keyser. A fedélzetre 1500 forint a belépő.

Akár koncert előtti felvezetőként is ajánlható a Bangkoki punkok című zenés punk-parabola a Millenárison: a darab arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon létezik-e még korunk hajnalán egészséges szembenállás, lázadás, de felmerül az is, mi lesz napjainkban a szellem embereivel, a lecsúszottakkal, a periférián élőkkel. Mindezt természetesen lüktető, hangos és bizony primitív punkzene kíséri, ebből az élményből már nehéz rosszul beleesni a szombat éjszakába.