Megvannak a Sziget első fellépői

2005.03.22. 14:07

Idén a szokásosnál kicsit később - augusztus 10-én - kezdődik a Sziget Fesztivál, a szervezők tájékoztatása szerint azonban nem ez lesz az egyetlen változás az előző évekhez képest. Idénre több mint száz nemzetközi fellépőt ígérnek, s ha hinni lehet az első visszajelzéseknek, végre ismét a nagyszínpadon lesz a hangsúly.

Persze ez nem azt jelenti, hogy egyéb helyszíneken - például az évek óta a legszínvonalasabb programmal jelentkező világzenei színpadon - ne találkozhatnánk sztárfellépőkkel. Említhetnénk például Mory Kante nevét, akit legtöbben talán a Part-ban is elhangzó Yéké Yéké kapcsán ismernek. Bár az egykori sláger már megvan vagy tizenöt éves, az elektronikus afropop első számú képviselőjét méltatlan lenne ennyivel leírni: tavaly megjelent, Sabou című lemezét például a nemzetközi sajtó egyértelműen a kontinens legjobbjai között említette - ez pedig manapság már egyáltalán nem kis dolog. Ugyanitt fellép még a világ legjobb klezmer-zenekarának kikiáltott Klezmatics, a fekete gospelénekes, Joshua Nelson, illetve az utóbbi évek egyik legnagyobb világzenei szenzációjának számító mali Tinariwen is.

Na de vissza a nagyszínpadhoz: ha igaz a hír, akkor az idei Sziget legnagyobb dobása kétségkívül a Franz Ferdinand fellépése lesz. A skót gitárcsapat - saját bevallásuk szerint tánczenét játszanak - számára a tavalyi, bemutatkozó év kétségkívül mindent meghozott, amiről hasonszőrű banda csak álmodhat: a Brit Awards mellett az MTV Music Awardson is taroltak, világszerte hárommillió példányszám fölött eladott első lemezük a legjobb brit albumnak járó Mercury-díjat is elnyerte - röviden: a csúcson vannak.

A régóta hazánkba várt Underworld koncertje bizonyára azok számára lesz igazán kultikus élmény, akik a kilencvenes évek közepén töltötték legszebb kamaszéveiket - a Born Slippy egy egész generáció életérzését fogalmazta meg, és nemcsak Skóciában. Az időközben kétfősre apadt csapat - a Szigeten, illetve a Gluglun is fellépő Darren Emereson azóta kilépett közülük - azóta inkább klubslágereket gyárt, azokat viszont megbízható színvonalon.

Szintén a nagyszínpadra várhatjuk a svéd The Hivest is, akiket 2000-es Veni, Vidi, Vicious című albumuk óta vitán felül a "sztárfellépő" kategóriába sorolhatunk. Élő koncertjük minden bizonnyal igazi fesztiválélmény lesz, hiszen leggyakrabban csak a Stones, a Stooges, illetve a Who örököseiként emlegetik őket, róluk pedig tudjuk ugye, hogy.

A szervezők elmondása szerint idén is fellép majd a Morcheeba - emlékszünk, legutoljára 2003-ban láthattuk a csapatot a nagyszínpadon - ezúttal azonban már a tündéri fekete énekesnő, Skye Edwards nélkül - ő időközben szólókarrierbe kezdett. Az új énekesnőt a májusban megjelenő albumon hallhatjuk majd először, így az augusztusi koncert egyben lemezbemutató is lesz - az tehát már garantált, hogy új dalokat is hallhatunk majd.

Rendkívül fontos lesz a Ska-P fellépése is - a spanyol ska legnépszerűbb csapata egyszer már fergeteges hangulatú koncertet adott a Szigeten - hiszen a banda alig egy hete jelentette be, hogy tíz év aktív működés után feloszlik. Egy búcsúturnéra még azért szakítanak időt - ennek keretében látogatnak remélhetően Budapestre is - ezt követően azonban már nem hallgathatjuk meg őket élőben.

Természetesen a többi helyszínre is érkeznek folyamatosan a visszajelzések: tudni lehet például, hogy a WAN2 színpadon lép majd fel a poptörténelem egyik legfontosabb egyénisége, Marianne Faithfull, a skandináv poszt-punk-garázsrock-szcéna nagyjai közé sorolható The (International) Noise Conspiracy, a nagy svéd rockandroll hullám egyik éllovasa, a Hellacopters, illetve a német gitárpop és az indie-rock egyik legjelesebb képviselője, a Sportfreunde Stiller is.

Metál-fronton szintén skandináv erőfölényről lehet beszámolni: itt az egyik legnagyobb név az Opeth lesz, de természetesen még számos előadóval tárgyalnak a szervezők. Rajtuk kívül azonban már a Saxon is jelezte, hogy jön augusztusban - az angol csapat tavalyi fellépése az egyik tag balesete miatt elmaradt -, és a német Accept is rábólintott már a budapesti koncertre.

A részletesebb felhozatalról a szervezők az eddigi szokásjognak megfelelően május környékén adnak majd hírt, ekkorra derül majd ki az is, hogy kiket válogattak be a programba a rendszerint hatalmas túljelentkezésben lévő hazai együttesek közül. Egy magyar csapatról azonban már biztosan lehet tudni, hogy helyet kapott a Szigeten: a nulladik napon, augusztus 9-én az Illés nyitja majd meg a fesztivált.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK