Amélie és az izlandi vadkeresztények

Vágólapra másolva!
Soros könyvajánlónkban Mario Vargas Llosa egyik újból megjelent remekét, egy elfeledett izlandi író jegyzőkönyvregényét, illetve az utolsó Audrey Tautou-film regényeredetijét lapoztuk fel. Nyereménykönyveket pedig természetesen ez alkalommal is sorsolunk.
Vágólapra másolva!

Tartalom:
1966-ban jelent meg a több díjat nyert, elképesztő nyomort és őszinte vidámságot egyszerre bemutató A Zöld Palota. Llosa két évvel korábban tért vissza Párizsból Peruba, ekkor tett egy nagyobb utazást az Amazonasnál, az esőerdők vidékén, akkor gyűjtött élményei jelennek meg a könyvben. A meseszövésű regényben átfogó képet fest a perui társadalomról, bemutatván annak osztályait, ellentmondásait, és rávilágít a néhol pökhendi fehérek és az indiánok világa közötti szakadékokra. A "bennszülötteket" erőszakkal civilizáló meszticek, kreolok sokszor végtelenül egyszerű, csak ösztönök által hajtott állatként tekintenek a helyi népcsoportokra, akik idegen, furcsa nyelven makognak, és az istenért sem értik meg, hogy mi a jó abban, ha valakit bezárnak egy katolikus misszió rideg falai közé - úgy, hogy az érzelmekben gazdag, de spanyol kultúrában és az elvárt istenhitben szegény gyerek évekig nem találkozhat családjával. Az unalmas porfészekben, ami egyben a perui társadalom mikrostruktúrája és ahol a regény játszódik, sokáig nem történik semmi, legfeljebb indiángyerekek szöknek meg a helyi misszióból. Ám egy nap feltűnik egy rejtélyes idegen, aki felépíttet egy furcsa épületet, szalonnal és sok szobával, zöldre festeti, majd a ház elkezd nőni, burjánzik, mint a dzsungel vegetációja. Pajzán, kacér nők érkeznek távoli földekről, estétől hajnalig szól a zene, felpezsdül a városka élete. A mélyen vallásos lakók persze tiltakoznak az erkölcstelen épület léte, a Szodoma helyi manifesztációja ellen, de közben egyre több szomszéd oson át az est leszálltakor, meghemperegni egy kicsit a "fertőben".

Miért ajánljuk?
A könyv kissé nehezen indul, nem mindig könnyű olvasni: hosszú, oldalnyi körmondatok és egybefüggő dialógusok közt néha elvész a mondanivaló, de a legnevesebb perui író egyvalamiben mindenképp nagymester: két-három (egyszerűbb, lecsupaszított) mondat is elég neki, hogy az olvasót belevarázsolja a közegbe, hogy magabiztosan felfesse a hátteret. A Kecske ünnepe című kiváló regényében - mely az egyik legjobban megírt diktátorregény és a dominikai Trujillóról, illetve a meggyilkolására szerveződő csoportról szól - rögvest az elején elszáll a képzelet a karibi szigetvilágba, most pedig fél oldal után ott találja magát az olvasó az Amazonas egyik mellékfolyója partján, egy koszos, poros, unalmas településen, ahol viszont nagy csodák történnek meg vele.

Megjelent:
Az Európa Kiadó gondozásában

Ára:
2500 Ft

Llosa, a politikus?
Llosa 1990-ben indult a perui elnökválasztáson, melyet szerencsére elveszített. Szerencsére, hiszen ennek következtében a politika csak rövid kitérőt jelentett az életében, és gyorsan visszatért eredeti hivatásához, az íráshoz.

Jelenleg Llosától kapható:
A város és a kutyák (FókuszOnline)
Édenkert a sarkon túl (FókuszOnline)
Levelek egy ifjú regényíróhoz (FókuszOnline)
Szeretem a mostohámat (Libri)
Don Rigoberto feljegyzései (FókuszOnline)

Csak antikváriumban beszerezhető:
Júlia néni és a tollnok
Halál az Andokban
Ki ölte meg Palomino Molerót?
Mayta története
Négy óra a Catedralban
Pantaleón és a hölgyvendégek

(A www.antikva.hu kínálata alapján)