Újra együtt a két szaxofonvirtuóz

2005.03.23. 12:39

Pénteken igazi dzsesszünnepet tartanak az A38-on: a Jobb veled a világ sorozat második estjén a magyar avantgárd dzsessz két legelismertebb előadója, Dresch Mihály és Grencsó István adja egymás kezébe a szaxofont.

Dresch Mihály a nagy amerikai mesterek szaxofonszólóinak hatására kezdett el zenélni, s bár Johnny Griffin és John Coltrane szellemi öröksége a mai napig felismerhető játékában, a nyolcvanas évektől kezdve folyamatosan arra törekedett, hogy saját zenei közegét és hangzásvilágát alakítsa ki. Ebben a Szabados Györggyel eltöltött évek éppúgy szerepet játszottak, mint gyermekkora zenei emlékei, azaz hazánk és a környező régió népzenei gyökerei.

Első kvartettjét 1984-ben alapította - melyben a fúvósszekciót egyébként épp Grencsó István erősítette -, majd több tagcserét követően 1995-ben alakult ki egy állandó felállás, melyben Geröly Tamás ült a dobok mögött, Kovács Ferenc játszott hegedűn. Ezt követően 1998-ra állt fel az az új Dresch Quartet, melyet pénteken az A38-on (illetve előző nap, csütörtökön a Fonóban) is meghallgathatunk - ebben Baló István dobol, továbbra is Kovács Mihály hegedül, a bőgőt pedig egy fiatal tehetség, Szandai Mátyás pofozgatja.

Grencsó István 1979-ben a Masina együttessel indult el a zenei pályán, majd a Dresch Mihállyal és Szabados Györggyel közösen eltöltött évek után 1985-ben megalapította saját zenekarát, a Grencsó Kollektívát, mely a mai napig központi szerepet játszik életében. A Grencsó Kollektíva - mint azt neve is jelzi - nem kifejezetten állandó tagokkal játszó együttes, sokkal inkább zenészek többé-kevésbé laza szerveződése - a trió gyakran kibővül, átalakul, vendégekkel egészül ki.

Nem lesz ez másként a mostani koncert alkalmából sem, a pénteki fellépésre Grencsó új felállást és repertoárt ígér. Ne csodálkozzunk azonban, ha a műsorban ismerős dallamokat vélünk felfedezni: bizonyos értelemben Grencsó is Coltrane örökösének mondható, hiszen témáiban gyakran dolgoz fel ismert slágereket, dallamokat, melyek divatoktól, iskoláktól független, öntörvényű gondolkodásának hála minden alkalommal más és más értelmezést nyernek.

Dresch Quartet - Fonó (XI., Sztregova u. 3.), csütörtök, 20.00. Belépő: 1000 Ft

Dresch Quartet & Grencsó Kollektíva - A38 (Petőfi híd, budai hídfő), péntek, 20.00. Belépő: 1000 Ft

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK